– Putin er en del av problemet

Den israelske journalisten Ronen Bergman advarer kraftig mot russisk militæroppbygging i Syria.

Russlands president Vladimir Putin. (Foto: Remy Steinegger, swiss-image.ch)
Russlands president Vladimir Putin. (Foto: Remy Steinegger, swiss-image.ch)

– Satellittbilder og etterretningsinformasjon viser at Russland planlegger å stå med større militære styrker i Syria i lengre tid, skriver den israelske journalisten Ronen Bergman i Yedioth Aharonoth. Han er spesialist på etterretningssaker.

Hittil har Russlands militære oppbygging i Syria blitt møtt med veldig liten motstand internasjonalt.

– Vesten har helt siden USAs president George W. Bushs dager ignorert Russlands president Vladimir Putins krav om større innflytelse på det som skjer i verden, skriver Bergman. I dag er det ikke lenger et spørsmål om kravet er berettiget eller ikke. “Putin tar med makt det som han ikke har fått på andre måter – i Georgia, Krim, Ukraina og nå ved å sende Sukhoi-kampfly over Damaskus i Syria.”

Bergman påpeker at Putin ble møtt med større motstand da han tok seg til rette i sitt nærområde. Den militære oppbyggingen i Syria de siste ukene har skjedd med mye mindre verbal motstand. Mange håper nok at Putin og de tøffe russerne vil gjøre jobben med ødelegge Islamsk Stat og redusere risikoen for at de islamistiske krigerne som har dratt fra Vesten kommer tilbake med kapasitet til å gjennomføre angrep i vestlige land.

Bergman avviser slike drømmer.

– Putin er del av problemet, ikke av løsningen. Jo mer USA nøler og unnlater å handle med en fast hånd mot ham, jo mer intensiv vil krisen bli, spår Bergman.

De siste årene har omlag 250.000 syrere blitt drept uten at verden har grepet inn. USA har avvist å innføre en flyforbudssone over Syria, et tiltak som kunne hindre at Bashar Assads styrker bomber sine innbyggere med konvensjonelle og kjemiske våpen.

– Assad er ikke kuren for Islamsk Stat. Han og hans horrible drapsserier skapte organisasjonens hovedgrunnlag for støtte. Syriske flyktninger rømmer til Vesten først og fremst på grunn av det Assad gjorde mot dem, minner Bergman om. Russland har ikke kommet til Syria først og fremst for å bekjempe terrororganisasjonene, men for å sikre at Assad fortsetter ved makten.

Bergman mener USA må gjøre det klart for russerne, også med aggressive tiltak, at en militær intervensjon til støtte for forbryteren fra Damaskus [Assad] er uakseptabelt.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise