Syrisk opprørsleder returnerte gribb på avveie til Israel

Gribben hadde forvillet seg inn på et område i Syria kontrollert av den såkalte Islamske staten (IS).

Dette er gribben S-98 som ble returnert fra Syria denne uken (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Dette er gribben S-98 som ble returnert fra Syria til Israel denne uken (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Oppdatering fredag kl. 23:40: Yedioth Ahronoth skriver i sin artikkel at fuglen er en gribb, og ikke en ørn slik Times of Israel først meldte i sin artikkel. MIFFs undersøkelser tyder på at det er en gåsegribb. Artikkelen er nå oppdatert med ordet “gribb” i stedet for “ørn”.

Den israelske tv-stasjonen Channel 2 meldte i går, torsdag, om et svært uvanlig eksempel på samarbeid over den israelsk-syriske grensen. Det skriver Times of Israel i dag.

Hendelsen gjelder en gribb, med navnet S-98 gitt av medarbeiderne i Israel Nature and Parks Authority, som hadde havnet i et område i Syria der det pågikk krigshandlinger.

Gribben, som var ID-merket og utstyrt med en GPS-sender, ble for fire måneder siden sluppet fri i et naturreservat på Golanhøydene i Israel.

Kartet viser Golan.

Forrige måned forsvant GPS-signalet etter at den åtseletende fuglen fløy over grensen og inn i Syria uten å returnere til Israel. Det førte til at de som fulgte GPS-signalene, begynte å bli bekymret.

Men så, for noen få uker siden, fikk de svar på hva som hadde skjedd. Da tok en ikke navngitt syrisk mann kontakt og fortalte at gribben var i hans varetekt.

Det viste seg nemlig at fuglen hadde fløyet over grensen til IS-kontrollert område i Syria, og havnet midt i krigshandlingene der.

Mannen – som leder en syrisk opprørsgruppe – fortalte til Channel 2 at han og hans menn forberedte et bakholdsangrep mot IS da han oppdaget gribben sittende på bakken.

– Jeg gikk sakte mot gribben og fanget den med hendene, kunne han fortelle.

Den syriske mannen i samtale med israelske soldater. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Den syriske mannen i samtale med israelske soldater. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Etter å ha oppdaget ID-merket og GPS-senderen forsto han at gribben kom fra Israel. Han bestemt seg for å gi den god behandling og returnere den til Israel.

Syreren kontaktet Israel Nature and Parks Authority og de informerte ham om hvordan han kunne gi fuglen stell og mat.

Han spurte deretter om Israel kunne levere to levende kyllinger per dag som mat til gribben, og det ble ordnet.

Mannen sa også at han og mennene hans var bekymret for at andre personer ville forsøke å stjele fuglen for egen vinning.

Det var den israelske hjelpeorganisasjonen Israeli Flying Aid som organiserte overleveringen. Israeli Flying Aid leverer nødhjelp internasjonalt til folk som er utsatt for konflikt og naturkatastrofer i land uten diplomatiske forbindelse til Israel.

Her er ørnen i bur på grenseovergangen. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)
Her er gribben i et bur på grenseovergangen til Israel. (Skjermbilde fra Channel 2/ToI)

Grunnleggeren, Gal Luski, sa til Channel 2 at gribben hadde fått god omsorg i Syria. Hun la til at den syriske kommandanten og hans menn hadde overlevd på brød og vann i flere uker mens den åtseletende fuglen fikk spise kyllingene som ble levert fra Israel.

Gribben ankom denne uken i et bur til en israelsk grenseovergang, og ble deretter overlevert til mannskap fra Israel Nature and Parks Authority for oppfølging og behandling.

Alle artikler på MIFFs nettsted er gratis. Tjenesten er finansiert av MIFFs medlemmer, og vi håper du vil bli med på laget! Klikk her for å gå til registreringsskjema. Du som allerede er medlem, kan bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Hvem som helst kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Forrige artikkelTiltaler Sara Netanyahu for bedrageri
Neste artikkelTa MIFFs online quizer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.