Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Alle syrere ønsker seg til Israel

Israel behandler skadde syrere ved feltsykehus ved grensen. Her fra et annet feltsykehus i Israel. (Foto. IDF)
Israel behandler skadde syrere ved feltsykehus ved grensen. Her fra et annet feltsykehus i Israel. (Foto. IDF)
Over 3000 syrere har fått behandling i forbindelse med «Operasjon God Nabo».

For første gang har det israelske forsvaret gitt et israelsk TV-team tillatelse til å filme når de åpner grensen for sårede syriske sivile. De unike bildene ble søndag kveld vist på Hadashot News og viser syriske kvinner og barn som slipper inn i Israel for medisinsk behandling, skriver Times of Israel.

– Det er ikke overraskende at syriske sivile kommer til Israel for behandling. Alle ønsker å komme her. Voksne og barn, forteller en syrisk kvinne.

I løpet av den syriske borgerkrigen har 3000 syrere fått behandling av Israel i «Operasjon god nabo». Flere har blitt behandlet ved et feltsykehus ved grensen, mens andre har blitt fraktet til sykehus nord i Israel for ytterligere behandling. Rundt 1000 av dem har vært barn med kroniske sykdommer.

– Det fornuftige med dette er tydelig. Det handler om å gi humanitær nødhjelp, i tillegg til at det hjelper på Israels sikkerhet. Hvis et familiemedlem eller en venn har fått medisinsk behandling i Israel, vil de antagelig endring sin holdning til fienden, sier reporteren i reportasjen.

Syria og Israel er formelt fortsatt i krig og mange syrere læres opp til å hate nabolandet. Som en av de israelske soldatene i TV-reportasjen sier: «Dette må være rart for dem. Vi er jo fienden deres.» Men flere av syrerne som intervjues i reportasjen sier de ikke lenger ser på Israel som en fiende.

– Før så vi på Israel som fienden, men nå som dere hjelper oss er de fleste [på den syriske siden av Golanhøydene] på deres side. De elsker Israel. De ser landets sanne ansikt.. de ser virkeligheten, forteller en syrisk mor.

Hvem mener du er fienden nå, spør reporteren i TV-reportasjen.

– Den islamske stat, Hizbollah, Bashar al-Assad. De er alle samme ulla.

Et syrisk barn tegner et israelsk flagg på sykehuset i Israel. (Foto: Skjermdump Hadashot)
Et syrisk barn tegner et israelsk flagg på sykehuset i Israel. (Foto: Skjermdump Hadashot)

TV-teamet følger de sårede syrerne til behandling på Ziv-sykehuset i Nord-Israel. Der er det en sykehusklovn som underholder de syriske barna. En høytstående offiserer i den israelske hæren sier i reportasjen at syrerne i starten måtte beroliges. De var redde for at israelerne ville skade dem.

I et klipp i reportasjen filmes syriske barn som tegner det israelske flagget.

– Jeg kunne ønske vi kunne bli i Israel for alltid. Hvis grensen til Israel ble åpnet, ville jeg vært den første til å komme, sier en av de sårede syrerne.

Reporteren følger opp med spørsmål om hvor mange som ville fulgt etter.

– Hele Syria ville fulgt etter. Alle sivile igjen i Syria vil kommet til Israel.

Alle syrerne som blir intervjuet i reportasjen er anonymisert. De risikerer å bli drept i Syria hvis det blir kjent at de har fått behandling i Israel.

Talkshow-verten Conan O’Brien skryter av israelske leger som behandler skadde syrere på grensen. Han mener de fortjener Nobels fredspris.

Conan O'Brien snakker med sosialarbeider Fares Issa. I midten en syrisk gutt som har fått hjelp på sykehuset. (Foto: Privat)
Talkshow-verten Conan O’Brien møtte syrere som fikk behandling på israelske sykehus. (Foto: Privat)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart