Omfattende luftangrep mot iranske mål i Syria etter infiltrasjon av iransk drone

Israelsk F-16 jagerfly skutt ned av syrisk luftvern.
Dette skal være stedet hvor et israelsk F-16 jagerfly styrtet etter å ha blitt truffet av syrisk luftvern. (Foto: Israelske medier)
Et israelsk F-16 jagerfly brenner etter å ha styrtet nord i Israel. (Foto: Israelske medier)

I morgentimene lørdag 10. februar har det skjedd en kraftig eskalering på Israels nordfront.

De første meldingene kom omkring klokken 05.33. Da meldte IDFs talsmann Jonathan Conricus på Twitter at IDF hadde stanset en iransk drone som var på vei inn i israelsk luftrom. IDF svarte straks med å ramme iranske mål i Syria. Senere har han meldt at den iranske basen som sendte ut dronen er rammet. I alt skal tolv syriske og iranske mål være rammet.

IDF melder at en pilot ble alvorlig skadet da flyet hans styrtet i Nord-Israel. Den andre piloten kom fra episoden med mindre skader. Ifølge internasjonale medier, gjengitt av NTB, skal flyet være skutt ned av syrisk luftvern. Ander kilder sier det er uklart om flyet ble truffet av en syrisk rakett.

Dersom det er snakk om en nedskyting, vil det såvidt vi kjenner til være første gang siden 1980-tallet at et israelsk kampfly må gi tapt for fiendtlig luftvern.

Israelske myndigheter sier at de ikke ønsker noen videre opptrapping av konflikten, men sier de er klare til å la videre aggresjon fra iransk og syrisk side bli møtt med tøffe gjengjeldelser. Statsministerkontoret i Israel har bedt landets regjeringsmedlemmer unngå å kommentere utviklingen på nordfronten offentlig. Dette med et ønske om å roe ned situasjonen.

Twitter-kontoen til sikkerhets-rådgivningsselskapets Le Beck gir denne grafiske framstillingen av det som har skjedd.

F-16 flyet krasjlandet i nærheten av kibbutz Harduf. Sikkerhetsstyrker holder skuelyste borte fra området.

Også ut på lørdag formiddag kommer det ubekreftede meldinger om nye israelske luftangrep i Damaskus-området.

Oppdatering 13. februar: Den første versjonen av denne artikkelen opplyste at «IDF hadde stanset en iransk drone som var på vei inn i israelsk luftrom på Golan-høyden». Senere meldinger viser at dronen ble stanset flere titalls kilometer sør for Golan-høydene. De fleste vrakrestene av dronen falt ned rundt kibbutz Kfar Ruppin nord i Jordan-dalen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise