Omfattende luftangrep mot iranske mål i Syria etter infiltrasjon av iransk drone

Israelsk F-16 jagerfly skutt ned av syrisk luftvern.

Dette skal være stedet hvor et israelsk F-16 jagerfly styrtet etter å ha blitt truffet av syrisk luftvern. (Foto: Israelske medier)
Et israelsk F-16 jagerfly brenner etter å ha styrtet nord i Israel. (Foto: Israelske medier)

I morgentimene lørdag 10. februar har det skjedd en kraftig eskalering på Israels nordfront.

De første meldingene kom omkring klokken 05.33. Da meldte IDFs talsmann Jonathan Conricus på Twitter at IDF hadde stanset en iransk drone som var på vei inn i israelsk luftrom. IDF svarte straks med å ramme iranske mål i Syria. Senere har han meldt at den iranske basen som sendte ut dronen er rammet. I alt skal tolv syriske og iranske mål være rammet.

IDF melder at en pilot ble alvorlig skadet da flyet hans styrtet i Nord-Israel. Den andre piloten kom fra episoden med mindre skader. Ifølge internasjonale medier, gjengitt av NTB, skal flyet være skutt ned av syrisk luftvern. Ander kilder sier det er uklart om flyet ble truffet av en syrisk rakett.

Dersom det er snakk om en nedskyting, vil det såvidt vi kjenner til være første gang siden 1980-tallet at et israelsk kampfly må gi tapt for fiendtlig luftvern.

Israelske myndigheter sier at de ikke ønsker noen videre opptrapping av konflikten, men sier de er klare til å la videre aggresjon fra iransk og syrisk side bli møtt med tøffe gjengjeldelser. Statsministerkontoret i Israel har bedt landets regjeringsmedlemmer unngå å kommentere utviklingen på nordfronten offentlig. Dette med et ønske om å roe ned situasjonen.

Twitter-kontoen til sikkerhets-rådgivningsselskapets Le Beck gir denne grafiske framstillingen av det som har skjedd.

F-16 flyet krasjlandet i nærheten av kibbutz Harduf. Sikkerhetsstyrker holder skuelyste borte fra området.

Også ut på lørdag formiddag kommer det ubekreftede meldinger om nye israelske luftangrep i Damaskus-området.

Oppdatering 13. februar: Den første versjonen av denne artikkelen opplyste at “IDF hadde stanset en iransk drone som var på vei inn i israelsk luftrom på Golan-høyden”. Senere meldinger viser at dronen ble stanset flere titalls kilometer sør for Golan-høydene. De fleste vrakrestene av dronen falt ned rundt kibbutz Kfar Ruppin nord i Jordan-dalen.

Forrige artikkelKjære A-ha fans – et svar på de totalitæres løpeseddel
Neste artikkelDeltakerne i «protestene» utenfor A-ha konserten var mye færre enn musikerne på scenen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.