Etter mer enn ti år med spekulasjoner innrømmer Israel hemmelig operasjon

Offentliggjøringen blir sett på som en advarsel til det iranske regimet.
Jagerfly av typen F-15i Eagle i aksjon (Illustrasjon: Matt Morgan, flickr.com)
Jagerfly av typen F-15i Eagle i aksjon. Disse ble brukt i angrepet på reaktoren. (Illustrasjon: Matt Morgan, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Onsdag kom staten Israel med en formell innrømmelse om at de stod bak bombingen av en syrisk atomreaktor i Deir Ezzor i 2007. Den offisielle bekreftelsen ender over ti år med spekulasjoner, skriver Times of Israel.

Aksjonen ble kjent som «Operasjon Frukthage». MIFF har tidligere skrevet en fyldig reportasje om det omfattende angrepet på den syriske reaktoren.

Under den syriske borgerkrigen tok Den islamske staten (IS) kontrollen over Deir Ezzor. Hadde ikke Israel ødelagt den syriske atomreaktoren noen år tidligere, kunne vi fått en situasjon hvor IS fikk tilgang på atomvåpen.

Satellittbilde av den syriske atomreaktoren før den ble angrepet og ødelagt av israelske jagerfly. (Foto: Det israelske forsvaret)
Den syriske atomreaktoren før den ble angrepet og ødelagt av israelske jagerfly. (Foto: Det israelske forsvaret)

Angrepet på den syriske atomreaktoren var andre gang Israel fulgte den såkalte Begin-doktrinen, som går ut på at den jødiske staten vil ødelegge alle fienders forsøk på å få atomvåpen. Doktrinen er oppkalt etter tidligere statsminister Menachem Begin. Han startet en presedens ved å beordre bombing av en atomreaktor som var under ferdigstillelse i Irak i 1981.

– Beskjeden bak angrepet i 2007 var at Israel ikke vil akseptere at noen får kapasitet til å true våre eksistens. Det var beskjeden i 1981 og 2007. Og det er beskjeden til våre fiender også i framtiden, sier IDF-sjef Gadi Eisenkot.

Det siste han sier tolkes som en klar advarsel til det iranske regimet, som også har ambisjoner om å bli en atommakt. For Israel er det helt uaktuelt at Iran, som helt åpent truer med Israels utslettelse, skal få atomvåpen.

Les mer om «Operasjon Frukthage» ved å klikke på denne lenken.

Det israelske forsvaret har offentliggjort denne videoen av angrepet:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise