Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Etter mer enn ti år med spekulasjoner innrømmer Israel hemmelig operasjon

Jagerfly av typen F-15i Eagle i aksjon (Illustrasjon: Matt Morgan, flickr.com)
Jagerfly av typen F-15i Eagle i aksjon. Disse ble brukt i angrepet på reaktoren. (Illustrasjon: Matt Morgan, flickr.com)
Offentliggjøringen blir sett på som en advarsel til det iranske regimet.

Onsdag kom staten Israel med en formell innrømmelse om at de stod bak bombingen av en syrisk atomreaktor i Deir Ezzor i 2007. Den offisielle bekreftelsen ender over ti år med spekulasjoner, skriver Times of Israel.

Aksjonen ble kjent som «Operasjon Frukthage». MIFF har tidligere skrevet en fyldig reportasje om det omfattende angrepet på den syriske reaktoren.

Under den syriske borgerkrigen tok Den islamske staten (IS) kontrollen over Deir Ezzor. Hadde ikke Israel ødelagt den syriske atomreaktoren noen år tidligere, kunne vi fått en situasjon hvor IS fikk tilgang på atomvåpen.

Satellittbilde av den syriske atomreaktoren før den ble angrepet og ødelagt av israelske jagerfly. (Foto: Det israelske forsvaret)
Den syriske atomreaktoren før den ble angrepet og ødelagt av israelske jagerfly. (Foto: Det israelske forsvaret)

Angrepet på den syriske atomreaktoren var andre gang Israel fulgte den såkalte Begin-doktrinen, som går ut på at den jødiske staten vil ødelegge alle fienders forsøk på å få atomvåpen. Doktrinen er oppkalt etter tidligere statsminister Menachem Begin. Han startet en presedens ved å beordre bombing av en atomreaktor som var under ferdigstillelse i Irak i 1981.

– Beskjeden bak angrepet i 2007 var at Israel ikke vil akseptere at noen får kapasitet til å true våre eksistens. Det var beskjeden i 1981 og 2007. Og det er beskjeden til våre fiender også i framtiden, sier IDF-sjef Gadi Eisenkot.

Det siste han sier tolkes som en klar advarsel til det iranske regimet, som også har ambisjoner om å bli en atommakt. For Israel er det helt uaktuelt at Iran, som helt åpent truer med Israels utslettelse, skal få atomvåpen.

Les mer om «Operasjon Frukthage» ved å klikke på denne lenken.

Det israelske forsvaret har offentliggjort denne videoen av angrepet:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart