Israel skal bruke mer solenergi

Det er planer om å bygge 40 nye solcelleparker i Israel.

Det første anlegget kan levere energi til det åpne strømnettet allerede i løpet av sommeren, skriver Yedioth Aharonoth. Fra før har Israel flere titalls mindre pilotprosjekter.

Firmaet Arava Power er en av hovedaktørene bak de nye stasjonene. Prosjektet som ligger lengst framme er solcelleparken Ketura Sun i Negev-ørkenen, som skal forsyne mer enn 1.000 husstander. Anlegget, som dekker et areal på 80 mål, vil produsere mer enn 5 megawatt de neste to tiårene og selge strøm til Israels elektrisitetsselskap for 2,42 kroner per kilowatt-time.

En annen park som bygges i nærheten rommer hele 500 mål med paneler. Dette vil forsyne Eilat med én tredel av feriebyens strømforbruk.

Ønsker å være maktfaktor
Regjeringen i Jerusalem ønsker at Israel skal bli en maktfaktor når det gjelder alternativ energi. Derfor støtter regjeringen utviklingen av teknologi som kan vende energiproduksjonen bort fra ikke-fornybare kilder som gass, kull og olje. Målet er at 10 prosent av landets samlede elektrisitetsproduksjon skal bli produsert gjennom alternative løsninger innen 2020.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Ikke bare er slike tiltak til hjelp for miljøet, men det er også viktig for Israel selv politisk. I dag er nemlig landet nesten totalt avhengig av gass og kull importert fra utlandet, primært fra Egypt. Men siden tidligere president Hosni Mubarak ble styrtet, har situasjonen mellom landene blitt noe kjøligere.

– Vårt mål er å gjøre strømnettet så grønt at Israel vil bli den første vestlige økonomien som forandres fra å være karbonbasert til å basere seg på solenergi, forklarer Arava-sjef Yosef Abramowitz.

Han legger til at selskapet på sikt håper å kunne produsere 400 megawatt.

Forrige artikkelIsraelsk mann nesten lynsjet i Issawiya
Neste artikkelRegjeringen vil stanse Gaza-flåten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -