Verdens beste kyr

Det finnes få bønder i verden som er like høyt utdannede og vitenskapelig bevisste som de israelske.

De fleste vestlige kyr har mange fordeler i forhold til de israelske på en rekke områder. I Europa og USA kan de nyte et behagelig klima og saftig grønt gress store deler av året. Israel har både høye temperaturer, mangel på vann og dermed heller ikke særlig mye saftig gress. Derfor består 30 prosent av storfeforet i landet av kostbare ingredienser fra utlandet, som soya og korn.

Også mange vestlige bønder starter med et bedre utgangspunkt enn sine israelske kolleger. Mens land som Norge, USA og EU-nasjonene bruker mye penger på subsidier til sine respektive landbruk, får ikke det israelske landbruket en eneste shekel.

Ligger foran Vesten
Derfor er de israelske bøndene avhengige av vitenskapen for å jevne ut “forskjellsbehandlingen”, hva gjelder naturlige og økonomiske ulemper. I mange tilfeller skjer det imidlertid ikke bare en utjevning. Det israelske landbruket ligger ofte langt foran andre land som det er verdt å sammenlikne dem med på en rekke områder, også når det gjelder melkeproduksjon for kyr.

En forskjell er at nesten alle israelske storfebønder har gode universitetsutdannelser i hvordan man skal behandle storfe og drive effektiv melkeproduksjon. Et annet viktig punkt er hvordan det i Israel drives intens forskning på landbruk, for å effektivisere og produsere melk opp mot grensen til det umulige.

11.650 liter i året
Volcani-senterets institutt for dyreforskning er et sted der slik forskning skjer. Ved avdelingen for drøvtyggerforskning har man arbeidet i mange år for å forbedre det israelske landbruket. Det har gitt oppsiktsvekkende resultater.

En gjennomsnittlig norsk ku produserer for eksempel 7.057 liter melk i året, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter. De israelske kuene ved drøvtyggeravdelingen derimot (Holstein-kveg), produserer 12.000 kilogram i året. Det tilsvarer i overkant av 11.650 liter.

I et intervju med Jerusalem Post, forklarer dr. Joshua Miron hva som er hemmeligheten bak disse tallene.

For det første er de israelske kuene hundre kilo lettere enn den amerikanske standarden på 700 kg. Det fører til en høyere melkeproduksjon, hevder han. På tross av at de israelske storfebøndene altså ikke er subsidiert, klarer forskningen og den høye utdanningen blant bøndene å sørge for at melkeprisene holder seg nede nesten på et amerikansk prisnivå.

Individuelt “dyrepass”
Ved drøvtyggeravdelingen på Volcani-senteret har hver ku sin egen “private” innhegning, hvor ingen andre kyr passer inn. Slik får de observert og målt hvert eneste kveg individuelt.

– Vi måler ved bruk av to parametere. Den ene er kuas fordøying, ved bruk av samme fór på alle kyrne, avslører Miron.

Det andre de gjør er å undersøke det første fordøyelsesrommet i kuas mage, kalt vom. Slik får man undersøkt hvilke kyr som produserer melk effektivt og de som ikke er like effektive. Da kan de se på hvordan effektiviteten henger sammen med innholdet i vommen. Det blir tatt prøver på vesken i vommen, som så studeres av molekylbiologer.

Miron forteller også at han og staben ved avdelingen gjennomfører ulike “tilfredshetstiltak” for hver enkelt av kyrne. De sørger for at hvert enkelt kveg ligger i minst 8-9 timer hver dag, at de bruker minst 200 minutter på spising og mellom 5-7 timer på drøvtygging.

På grunn av den vellykkede symbiosen mellom vitenskap og landbruk i Israel, konkluderer Miron: “Den israelske kua er den beste i verden.”

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise