Kina vil “importere” israelsk gründerånd

Israels kultur for innovasjon er noe Kina trenger, mener kommuneleder for industrien i Changzhou, Stone Shi. Han ønsker å “importere” israelsk gründerånd til Kina.

Hvis israelske teknologiselskaper
Hvis israelske teknologiselskaper "eksporterer" sin israelske gründerånd til storbyen Changzhou (bildet), skal de til gjengjeld legge til rette for at de kan oppnå betydelige inntekter i Kina, lover Stone Shi. (Foto: Dharbigt Mærsk)

Leder for industrisonen i den kinesiske storbyen Changzhou, Stone Shi, ønsker å lære av israeleres innovasjonsevne og pågangsmot. Israel er det landet i verden hvor det etableres flest nye bedrifter per innbygger, særlig i teknologisektoren.

Sammen med en delegasjon fra forretningsmiljøet i byen, ordføreren og en delegasjon fra den kinesiske regjeringen, reiste Stone til Israel for å opprette kontakter i teknologisektoren. Changzhou forsøker å etablere seg som et teknologisk hovedsete i Kina. På tross av at selskaper som Samsung, Sony og Toshiba har fabrikker i byen, ser industrilederen det som svært viktig å få kontakter i Israel.

 

Mangler “det lille ekstra”
– Mesteparten av arbeidet som blir tilbudt her [hos de store utenlandske selskapene] er monteringsarbeid. Når arbeidernes lønninger stiger, vil det komme til et punkt der selskapene synes at arbeidskraften er for dyr. Vi må forberede oss på en framtid der vi kan utvikle vår egen teknologiindustri, ved bruk av våre egne talenter, sier han til Times of Israel.

Stone mener landets entreprenører har lært en masse av at store selskaper har vært tilstede i landet og spredt kunnskap. Men han mener fortsatt Changzhou mangler “det lille ekstra” der mennesker våger å satse på sine ideer, selv om de kan mislykkes. Det er her han ønsker at kinesiske entreprenører kan lære av israelerne.

– Kina er veldig interessert i å importere Israels gründerånd. Våre kulturer er kanskje ulike, men vi er begge veldig praktiske folkeslag. Jeg vet at mange israelske selskaper ser på Kina som en stor inntektsmulighet, og det kan det absolutt være. Dette er en gylden mulighet for oss til å hjelpe hverandre, fortsatte Stone.

 

Signerte avtale
Stone Shi er særlig interessert i “all høyteknologi, med alternativ energi og miljøteknologi”.

– Kina trenger hjelp på disse områdene, understreker han.

I tillegg forklarer han at Kina både har problemer med forurenset drikkevann og manglende evne til å forsyne seg selv med mat. På begge disse feltene har Israel klart å overvinne sine problemer, understreker han.

Kineserne har foreløpig undertegnet en avtale med det israelske selskapet Matrix IT, som skal åpne et nytt utviklingssenter i Changzhou.

Forrige artikkelIsraelsk diplomat måtte forlate Marokko på grunn av masseprotester
Neste artikkelNew Yorks ordfører sterkt i mot boikott av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no