Enzymet som kan forsterke hukommelsen

Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)
Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Et gjennombrudd i et israelsk forskningsprosjekt kan i teorien føre til at du og jeg aldri glemmer noen detaljer fra vårt liv igjen. Forskningsprosjektet har avdekket et enzym i hjernen som fremmer hukommelse. Resultatene på forsøksrotter er oppsiktsvekkende.

Enzym er et protein som katalyserer biokjemisk prosess, for eksempel ved at det får en reaksjon mellom to stoffer til å skje raskere.

Kan hjelpe Alzheimers-pasienter
Doktorstipendiat ved Weizmann forskningsinstitutt i Israel, Reut Shema, sier hun ønsket å finne måter å forbedre hukommelsen hos rotter ved å moderere et naturlig protein i hjernen. Hennes funn kan føre til at for eksempel Alzheimers-pasienter vil kunne motta hukommelsesfremmende medisiner i framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hennes funn sier også mye om hvordan hukommelsesmekanismene i hjernen fungerer. Shema hadde aldri trodd at enzymet Kinase M zeta (PKMzeta) kunne påvirke hukommelsen hos rottene. Aldri tidligere i verden har forskning kunnet vise til noe liknende.

Forsterket negativ assosiasjon
Ved å tilsette søtningsstoffer til vann, samt litium som gjør at en føler kvalme, fikk rottene en negativ assosiasjon til minnet om søtt vann. Etter en uke gav de rottene et virus som øker nivået av PKMzeta hos rottene og de negative assosiasjonene til vannet ble styrket.

Forskningen viser at mer PKMzeta forsterker signalene som sendes mellom nervene og kan bety at hukommelse som svekkes over tid kan bli styrket.

Kraftige bivirkninger
Shema er ikke sikker på om bruk av en slik type medisinering på friske mennesker er så lurt, siden det vil oppstå både psykologiske og biokjemiske bivirkninger.

Nå håper hun at andre forskere vil følge opp hennes arbeid for å finne ut hvilken effekt økt PKMzeta-nivå i hjernen kan påvirke Alzheimers-syke rotter.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag