Enzymet som kan forsterke hukommelsen

Proteinet Kinase M zeta viser seg å forsterke hukommelsen hos forsøksrotter, viser israelsk forskning. Kanskje kan dette også hjelpe mennesker med Alzheimers.

Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)
Labbrotter. (Illustrasjon: Steve Jurvetson)

Et gjennombrudd i et israelsk forskningsprosjekt kan i teorien føre til at du og jeg aldri glemmer noen detaljer fra vårt liv igjen. Forskningsprosjektet har avdekket et enzym i hjernen som fremmer hukommelse. Resultatene på forsøksrotter er oppsiktsvekkende.

Enzym er et protein som katalyserer biokjemisk prosess, for eksempel ved at det får en reaksjon mellom to stoffer til å skje raskere.

Kan hjelpe Alzheimers-pasienter
Doktorstipendiat ved Weizmann forskningsinstitutt i Israel, Reut Shema, sier hun ønsket å finne måter å forbedre hukommelsen hos rotter ved å moderere et naturlig protein i hjernen. Hennes funn kan føre til at for eksempel Alzheimers-pasienter vil kunne motta hukommelsesfremmende medisiner i framtiden.

Men hennes funn sier også mye om hvordan hukommelsesmekanismene i hjernen fungerer. Shema hadde aldri trodd at enzymet Kinase M zeta (PKMzeta) kunne påvirke hukommelsen hos rottene. Aldri tidligere i verden har forskning kunnet vise til noe liknende.

Forsterket negativ assosiasjon
Ved å tilsette søtningsstoffer til vann, samt litium som gjør at en føler kvalme, fikk rottene en negativ assosiasjon til minnet om søtt vann. Etter en uke gav de rottene et virus som øker nivået av PKMzeta hos rottene og de negative assosiasjonene til vannet ble styrket.

Forskningen viser at mer PKMzeta forsterker signalene som sendes mellom nervene og kan bety at hukommelse som svekkes over tid kan bli styrket.

Kraftige bivirkninger
Shema er ikke sikker på om bruk av en slik type medisinering på friske mennesker er så lurt, siden det vil oppstå både psykologiske og biokjemiske bivirkninger.

Nå håper hun at andre forskere vil følge opp hennes arbeid for å finne ut hvilken effekt økt PKMzeta-nivå i hjernen kan påvirke Alzheimers-syke rotter.

Forrige artikkelBer om ett minutts stillhet for israelske OL-deltakere
Neste artikkelHebraiske nyheter blir vanskeligere for nye immigranter enn før
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no