Israelsk teknologi behandler brystkreft på ti minutter

IceSence 3, som allerede er i bruk i USA, kan ødelegge kreftceller ved å fryse dem lokalt. Forhåpentligvis trenger langt færre kvinner å fjerne kreftrammede bryster i framtiden.

Foto: Skjermdump fra IceCure-Medical.com
Foto: Skjermdump fra IceCure-Medical.com

– Dette er framtiden, sier administrerende direktør i IceCure Medical, Hezi Himelfarb, som står bak nyutviklingen. IceSence 3 er utviklet av det israelske selskapet IceCure Medical.

Amerikanske leger har brukt teknologien til å fjerne kreftsvulster i brystene hos kvinner. Redskapet penetrerer kreftcellene og danner et dekke av is rundt dem, som dreper dem. Det betyr at en kvinne kan være inne til en ti minutters lang behandling på et legekontor og bli kvitt brystkreften, uten behov for etterbehandling. Nå har også produktet blitt godkjent for EU-markedet.

– Jeg kjenner ikke en eneste kvinne som ønsker å stå opp om morgenen og kjenne kreftsvulsten i brystet sitt, selv om hun vet at den er godartet. Det skaper angst, fordi det potensielt kan skjule andre kreftsvulster og det er derfor best å bli kvitt den, forklarer Himelfarb.

Kan hjelpe svært mange
Foreløpig er det kun godartet kreft som fjernes ved bruk av IceSence 3, men det kan fort endre seg. Den japanske kirurgen Eisuke Fukuma driver nå forsøk med IceSence 3 på små, ondartede kreftsvulster. De fire første pasientene i forsøket har blitt behandlet med stort hell, mens 26 nye pasienter snart skal motta samme behandling.

Teknologien kan brukes på små svulster på under én centimeter. Men det vil hjelpe langt flere kvinner i dag enn det ville gjort for kun få år siden, grunnet mammografiene kvinner nå regelmessig blir innkalt til.

– På grunn av den bevisstheten som har oppstått i forhold til farene ved brystkreft, blir mange flere mammografitestet oftere. Så de fleste ondartede svulster blir oppdaget på et tidligere stadium, som betyr at de fortsatt er små, sier IceCure-sjefen.

Forrige artikkelEnige om nye atomforhandlinger
Neste artikkelHaim Ramon danner nytt sentrumsparti
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no