India og USA vil lære av Israels grensegjerde mot Egypt

Et økende antall land ønsker å lære av sikkerhetsgjerdet som er i ferd med å reises langs den israelske grensen til Egypt, deriblant India og USA.

Grensegjerde mellom Israel og Egypt nord for Eilat. (Foto: Wikimedia Commons)
Grensegjerde mellom Israel og Egypt nord for Eilat. (Foto: Wikimedia Commons)

Hver eneste uke har rundt 700 illegale innvandrere sneket seg over grensen til Israel mot Egypt, i jakten på et bedre liv. For Israel, uten asylmottakordning som i Norge og med et eksistensielt fokus på å bevare sitt jødiske flertall, har dette bydd på store problemer. De ulovlige innvandrerne sliter med å få seg jobb og lever under fryktelige kår, som oftest i Tel Aviv-området. Dessuten har Israel tidligere blitt infiltrert av terrorister som har kommet seg over grensen fra Egypt og gjemt seg i landet, før de har valgt å gå “til aksjon”.

Siden byggingen av gjerdet ble innledet for godt og vel to år siden har 150 av den 240 kilometer lange grensen mot Egypt blitt dekket med et fem meter høyt sikkerhetsgjerde. Hele prosjektet koster den israelske staten nesten 3 milliarder norske kroner, og er ventet å fullføres innen utgangen av året.

Delegasjon fra India
Bygging av sikkerhetsgjerder er ingen ønsket sak for noen av dem som har – eller ønsker å bygge – slike. Likevel har de for mange vist seg å være en dyd av nødvendighet når det kommer til grensekontroll. India, som har opplevd at pakistanere har infiltrert landet og drevet terrorvirksomhet, vil i august sende en delegasjon til Sør-Israel for å studere konstruksjonen. Inderne har allerede gjerder på grensene mot Bangladesh og Pakistan, men ønsker å forsterke og forbedre disse.

Også USA er interessert i hva israelerne gjør for å holde ulovlige innvandrere ute. Selv har deres lange grense mot relativt fattige Mexico i sør, ført til at hundretusenvis har flyktet over til statene, i håp om et bedre liv. Homeland Security tester for øyeblikket et israelsk overvåkningssystem som skal brukes på grensen mot Egypt, utarbeidet av Elta Systems. Selskapet er en del av det statlige militærteknologiske selskapet Israel Aerospace Industries. IDF benytter teknologien til Elta for å oppdage inntrengere før de krysser grensen, melder Jerusalem Post.

Forrige artikkelSkatteøkninger på vei
Neste artikkelVil gjenopplive Jordan-elva
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no