Israel forbedrer jagerflyavtale med Lockheed Martin

Pentagon har signert en avtale med selskapet som vil utstyre flyene deres med israelsk elektronisk utstyr. Avtalen er verdt 2,7 milliarder kroner.

Lockheed Martins jagerfly F-35. (Foto: Rennett Stowe)
Lockheed Martins jagerfly F-35. (Foto: Rennett Stowe)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel har allerede inngått en avtale verdt 16,7 milliarder kroner for kjøp av 19 F-35 jagerfly, som også Norge har bestilt. Ifølge avtalen kan landet i tillegg velge å forplikte seg på kjøpet av 75 nye fly. Til sammen vil en slik avtale ha en ramme på rundt 92 milliarder. Derfor ønsket Israel at deres egen teknologinæring skulle være med på prosjektet.

Det statlig eide Israel Aerospace Industries og private Elbit Systems skal i tillegg i gang med å produsere vinger for de israelske Lockheed Martin-flyene. I Norge og andre land har F-35 jagerne vært svært omstridt grunnet løpende kostnader og forsinkelser i levering. Flere andre vestlige land har valgt å trekke seg fra avtalen med selskapet, noe som gjør den israelske deltakelsen ekstra viktig, skriver Ha’aretz.

Også det amerikanske forsvaret har gått til innkjøp av F-35. Deres avtale representerer verdenshistoriens dyreste militære innkjøp. 2.443 jagerfly skal leveres til amerikanerne innen utgangen av 2030-tallet, til en samlet verdi av 2,4 billioner norske kroner. Til sammenlikning er det samlede norske oljefondet på rundt 3,5 billioner.

USA vil la Israel kjøpe tankfly
I helgen signerte USAs president Barack Obama en avtale som forsterker sikkerhetssamarbeidet mellom USA og Israel ytterligere. Blant annet vil israelerne for første gang kunne kjøpe de amerikanske tankflyene KC-135. Både Obama og hans forgjenger George W. Bush har nektet å selge disse til Jerusalem, for å forhindre at landet går til krig mot Iran. Fram til nå har Israel kjøpt brukte Boeing 707-fly og omgjort dem til tankfly.

Obama signerte avtalen mens hans motstander i presidentvalget, republikaneren Mitt Romney, var på besøk i Israel.

 

Forrige artikkelIsraelsk og pakistansk nyhetsbyrå innleder samarbeid
Neste artikkelSkatteøkninger på vei
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no