Nye telefoner skaper sikkerhetsproblemer

Ferske israelske rekrutter sender en siste tekstmelding hjem før de får beskjed om å slå av sine private mobiltelefoner. (Illustrasjon: IDF)
Ferske israelske rekrutter sender en siste tekstmelding hjem før de får beskjed om å slå av sine private mobiltelefoner. (Illustrasjon: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske forsvaret har kommunisert ved et system som kalles Mirs. Nå skal hundrevis av offiserer få nye smart-telefoner i stedet for. De er på GSM-nettverket. (Håper leserne vet mer enn meg om hva dette betyr.) Nå vil de israelske offiserene blant annet ha tilgang på et stort antall apper.

Men selv om det nye systemet uten tvil er bedre enn det gamle på mange måter, er mange i etterretningen bekymret. For de nye telefonene er letter å ta kontroll over utenfra, altså fjernkontroll. De frykter at uvedkommende kan skru på mikrofonene og altså høre hva som skjer der telefonen er, at de kan få oversendt meldinger og bilder, og likeså at uvedkommende kan finne ut hvor telefonen (og dermed telefonens eier) befinner seg. Og alt dette altså uten fysisk å være i nærheten av telefonen.

Bekymringene øker ytterligere når man tenker på at offiserene kan lagre hemmelig informasjon på telefonen: Bilder (for eksempel av baser), klassifisert tekstmeldinger og opptak av møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltak
For å forsøke å forhindre slik misbruk som nevnt, vil alle som får de nye telefonene få retningslinjer for bruk. Blant annet skal de ikke få komme inn i hemmelige områder (kommandoposter og møterom) og en kan ikke brukes under en del typer operasjoner.

Telefonene vil ha innebygd programmer som skal redusere faren fra inntrengere. Riktignok vil ikke alle angrep kunne stanses. Men man vil kunne se når slike ”angrep” finner sted, så man kan reagere raskt i forhold til det.

Forsvaret planlegger også å starte en stor kampanje om å bruke datamaskiner forsiktig. Det har nok skjedd store endringer på spionfronten de senere år.

Kilde: En artikkel av Yoav Zitun på ynetnews.com 30. juli 2012.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag