Beviste hvorfor sigaretter hjelper mot Parkinson

Forskere ved ulike institusjoner i Israel har funnet den genetiske mekanismen som gjør at røykere og snusere beskyttes mot Parkinson.

Forskere ved Universitetet i Tel Aviv (bildet) har deltatt i prosjektet. (Foto: Anatoli Axelrod)
Forskere ved Universitetet i Tel Aviv (bildet) har deltatt i prosjektet. (Foto: Anatoli Axelrod)

Det har lenge vært kjent i legevitenskapen at nikotin kan hjelpe både mot utviklingen av Parkinson for personer som har arvet genene, og til å bremse sykdomsutviklingen hos dem som allerede har fått diagnosen. Men hvorfor det er slik, er det ingen som har visst med sikkerhet.

Hjelper de avhengige
Nå har imidlertid israelske forskere funnet svaret, skriver Ha’aretz. En stor undersøkelse har blitt utført av ledende eksperter både fra Hadassah-sykehuset, Det hebraiske universitet, Beilinson-sykehuset, Universitetet i Tel Aviv og forskningsinstitusjoner i Milano. De har samlet inn blodprøver fra 677 Parkinson-pasienter, hvorav 438 aldri har røykt og 239 røyker nå eller gjorde det en gang tidligere.

Det forskerne kom fram til var at nikotinavhengighet beskytter mot utviklingen av Parkinson, men kun hos dem som allerede hadde vært nikotinavhengig før sykdommen brøt ut. Genene CHRNB-3, -4 og -5 viste seg å arbeide mer effektivt i kroppens indre kamp mot sykdommen, dersom de ble utsatt for nikotinstimulering fra pasienter i denne gruppen. Dopaminproduserende celler i hjernen døde også saktere ut, viste undersøkelsen.

Rammer sentralnervesystemet
Forskningsresultatene kan ifølge forskerne føre til utviklingen av nye medisiner som kan være med å bremse utviklingen av sykdommen.

Parkinsons sykdom er den nest vanligste genetiske sykdommen i verden, som rammer sentralnervesystemet i kroppen. Celler i hjernen som produserer stoffet dopamin dør ut og fører til at pasienten svekkes gradvis både bevegelsesmessig, motorisk og kognitivt.

Forrige artikkelIsraelske arabere uten bomberom
Neste artikkelEn vantro Sidsel Wold
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no