“Millimeterstråling” kan redde mange liv

Et felles dansk-israelsk forskningsprosjekt kan ha funnet en metode for å kurere lungekreft med strålebehandling. Prosjektet er fortsatt på et tidlig stadium.

Cellekjernen hos mennesker. (Foto: Wikipedia)
Cellekjernen hos mennesker. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Lungekreft er en av de mest dødelige kreftformene som finnes og ekstremt vanskelig å behandle. På verdensbasis fikk 1,61 millioner diagnosen i 2011, mens 1,38 millioner omkom. Som følge av at stadig flere røyker i utviklingsland, er det ventet at tallet vil øke i årene som kommer.

Som behandlingsmetode har strålebehandling vært den mest effektive form for kreftbehandling de siste tiårene, også når det kommer til mange typer lungekreft. Problemet med denne behandlingen er at den gir veldig mange uheldige bivirkninger. Mange friske celler blir også rammet. Strålebehandling er, slik den i dag fungerer, i seg selv kreftframkallende.

Millimeterstråling
Men en dansk-israelsk forskningsgruppe ved universitetet i Ariel kan ha funnet en løsning som vil endre måten kreft blir behandlet på. Teknologien kalles “millimeterstråling” og bruker en spesifikk bølgelengde i den radioaktive strålingen, som på en bedre måter verner de friske cellene. Det gjør at leger kan bruke langt kraftigere stråling mot kreftcellene, uten at det setter pasientens liv i fare eller gir like alvorlige bivirkninger. Og en raskere behandling betyr penger spart og større behandlingskapasitet, uten at myndighetene trenger å øke budsjettene.

Under forskningen har det vist seg at kreftcellene har vokst enormt mens de blir utsatt for stråling. Men samtidig begynner cellekjernen å ødelegge seg selv, for å danne en ny cellekjerne. Ifølge forskerne er det et tegn på at DNAet til cellene er endret.

I startfasen
Forskningsprosjektet er fortsatt på et veldig tidlig stadium. Gruppen har som neste mål å finne ut hvordan millimeterstrålingen rammer genmaterialet i kreftcellene og om andre typer kreft også kan bli behandlet på samme måte. Viser behandlingen seg å kunne være mulig å anvende, vil det trolig kunne bety langt færre dødsfall som resultat av strålebehandlingen i seg selv. I tillegg vil kreftpasienter slippe å pådra seg alle de negative bivirkningene, som i dag reduserer livskvaliteten betraktelig hos mange under behandlingstiden.

Forrige artikkelEn hjelp til å forstå israelerne
Neste artikkelRamon, Livni og Olmert drøfter nytt sentrumsparti
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no