Amerikanske Nobel-vinnere med tette bånd til Israel

Amerikanerne Alvin Roth (bildet) og Lloyd Shapley som mottar årets Nobel-pris i økonomi har tett forskningssamarbeid med kollegaer i Israel.

Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)
Økonomiprofessor og Nobelpris-vinner Alvin E. Roth. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Begge amerikanerne fikk prisen for sitt arbeid med økonomiske teorier som kan effektivisere samarbeid mellom ulike samfunnssektorer. De forsket særlig på effektiviserende prosesser knyttet til livreddende organtransplantasjoner, men forskningen kan også brukes på mange andre områder i samfunnsøkonomien.

Jødiske Alvin Roth er en 60 år gammel professor ved Harvard University og har en kortere tid fungert som professor ved Technion-insituttet i Haifa og det samme ved Det hebraiske universitet. Han har tidligere samarbeidet med den israelsk-amerikanske Nobel-vinneren fra 2002, Daniel Kahneman.

Viktig kombinasjon
89 år gamle Lloyd Shapley er professor emeritus ved Universitetet i California. Han regner som faren til såkalt “Game Theory“, som studerer matematiske modeller for samarbeid og konflikt mellom intelligente og rasjonelle beslutningstakere. Shapley er æresdoktor ved Det hebraiske universitet og har arbeidet tett med den israelske Nobel-vinneren Robert Auman.

– Dette årets pris omhandler et sentralt økonomisk problem: Hvordan få ulike agenter [i økonomien] til å fungere så bra sammen som mulig. Selv om disse to forskerne har arbeidet uavhengig av hverandre, har kombinasjonen av Shapleys basisteori og Roths empiriske granskning, eksperimenter og praktiske løsninger generert et blomstrende forskningsfelt og forbedret situasjonen i mange markeder, heter det i begrunnelsen til Det kongelige svenske Nobel-akademiet.

Forrige artikkelNorges U21-gutter til EM i Israel
Neste artikkelSuha Arafat vitner om mannens død
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no