Lyst på ny sykkel til 200 kroner?

Den siste sykkelen på markedet er lett, gratis å produsere og “grønn”. Den israelske oppfinnelsen kan endre hele sykkelmarkedet.

Foto: Skjermbilde fra CNN-reportasje
Foto: Skjermbilde fra CNN-reportasje

50 år gamle Izhar Gafni fra Israel har laget en sykkel som nesten utelukkende består av papp. Etter mye prøving og feiling klarte han å skape et framkomstmiddel som vil koste under 100 kroner å produsere. Om kun få måneder starter produksjonen av det som utvilsomt kan kalles verdens billigste sykkel.

– Jeg har alltid vært fascinert av å bruke ukonvensjonell materialteknologi og jeg har gjort dette ved flere anledninger. Men her var det en rekke ting som bare stemte. Jeg arbeidet i fire år med å fjerne konstruksjonssvakhetene i bølgepapp, forklarer Gafni til Reuters.

Sykkelen vil ikke inneholde noen metalldeler. Selv bremsene er laget av materiale som kan gjenvinnes.

Gratis å produsere
Ifølge israeleren vil dette revolusjonere sykkelindustrien. De fleste selskaper som selger sykler produserer varene sine i land med lavere kostnads- og lønnsnivå. Men når nyvinningen av papp kommer på banen, vil ikke lenger dette lønne seg. Selv vil han og forretningspartneren Nimrod Elmish satse på å rekruttere pensjonister og funksjonshemmede i arbeidsstyrken. Det vil utløse en rekke statlige støtteordninger. I tillegg vil den miljønøytrale konstruksjonen gjøre at enda flere produksjonstilskudd blir utløst. Slik vil det ikke koste dem en eneste krone å produsere dem.

– Fordi vi får en rekke tilskudd fra myndighetene, blir produksjonskostnadene lik null, slik at sykler kan bli gitt bort gratis [til fattige land], forklarer Elmish.

Resirkulerbar
Han legger til at prisen trolig vil bli rundt 120 kroner, men med norsk tollnivå vil den sannsynligvis bli noe “dyrere” her hjemme. Men en miljøvennlig sykkel til 5-10 prosent av den normale prisen for en konvensjonell sykkel, er uansett et kupp. Dessuten veier den bare 9 kg, mens “gjennomsnittssykkelen” veier rundt 14 kg. Den er også brannsikret, flatebehandlet for å styrke strukturen og har dekk som en ikke trenger å pumpe luft i. Ønsker du å montere en elektrisk sykkelmotor, vil dét også være mulig.

Levetiden er naturlig nok ikke i nærheten av hva den er på vanlige sykler. Men sykkelen kan kastes i pappdunken når den går i stykker – og for 200 kroner er det ikke verdens største problem å kjøpe en ny en.

Se CNN-reportasje om sykkelen her:

Skal du kjøpe deg en israelsk pappsykkel når den kommer til Norge? Skriv inn din mening under.

Forrige artikkelNy egyptisk ambassadør på plass i Israel
Neste artikkelOgså palestinske dødstall har vært lave med Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no