Våpeneksport økte 20 prosent i fjor

Israel eksporterte våpensystemer for 39 milliarder kroner i 2012, noe som gjør landet til mellom fjerde og sjette største våpeneksportør på verdensbasis. Det meste går til våre NATO-allierte.

Slike israelske dronefly har vært avgjørende for den markante økningen i israelsk våpeneksport. (Foto: IDF)
Slike israelske dronefly har vært avgjørende for den markante økningen i israelsk våpeneksport. (Foto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Israels militæreksport går stort sett til USA og Europa, men også en del til Sørøst-Asia og Sør-Amerika. Selv om Jerusalem har undertegnet en del våpenavtaler med afrikanske land de siste årene, er markedet her fortsatt minimalt.

Den viktigste årsaken til kraftig eksportøkningen i forhold til 2011, er gjenkjøpsavtalen som Italia forpliktet seg på da Israel bestilte italienske øvingsfly til en verdi av 5,6 milliarder kroner. Israel leverer tilbake materiell av tilsvarende verdi, blant annet droner.

Generaldirektør i forsvarsdepartementet, Udi Shani, har uttalt at Israel trolig står overfor økt salg dette året til land som Aserbaidjan, Polen, Vietnam og Brasil, melder Ha’aretz.

Den markante økningen i våpensalget er ekstra interessant med tanke på den internasjonale finanskrisen som verdenssamfunnet fortsatt ikke har ristet skikkelig av seg. De fleste av Israels vanligste kunder har kuttet drastisk i sine forsvarsbudsjetter. Ekstra godt gjør de 20 ekstra prosentene med tanke på den økonomiske innstrammingen som det amerikanske statsbudsjettet i år vil bli rammet av. Går det ut over forsvarsbudsjettet, vil trolig det amerikanske militæret bli tvunget til å prioritere rimeligere alternativer hos Israels konkurrenter.

Innen fem år håper det israelske forsvarsdepartementet å eksportere våpen for 56 milliarder kroner (ti milliarder dollar).

Forrige artikkelVebjørn Selbekk i MIFF Grenland: Trusselsituasjonen mot Israel
Neste artikkelHvilket israelsk parti ville du stemt?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no