– Vannkrisen er avblåst

Etter sju år med et strengt vannsparingsregime er den israelske vannkrisen avblåst, varsler myndighetene. Satsingen på avsalting av sjøvann gjør at situasjonen nå er under kontroll.

Israelere trenger ikke lenger å ha dårlig samvittighet hver gang de bruker vann fra springen. (Foto:
Etter fire år med tørke vurderer regjeringen å innføre restriksjoner på vannforbruket igjen. (Foto: Flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Israel har slitt i sju år med tørke og følgelig nesten tomme vannmagasiner. Men denne vinteren har regnet kommet til Israel igjen – i strie strømmer. Landets satsing på å omgjøre salt sjøvann til ferskvann har også gitt betydelige resultater, forklarer Alexander Kushner, lederen for Vannmyndighetene.

Fortsatt er det Genesaretsjøen som er hovedkilden til vann i de israelske kjøkkenkranene og i drivhusene, men en hel industri har bygget seg opp rundt avsaltingsteknologien. Det gjør at hovedvekten om kort tid vil svinge i retning av Middelhavet som Israels vannkilde nummer én. I 2014 vil 75 prosent av produksjonen komme fra avsaltningsanlegget. Problemet er at det koster mye penger.

– Å produsere vann koster penger, det kan vi ikke gjøre noe med. Uansett ser vi på hvordan vi kan redusere antallet vannselskaper, som kan skape en 5 prosents prisreduksjon. Vi ser også etter effektiviserende tiltak og nye prissystemer, sier Kushner.

– De store nedbørsmengdene gir oss et sikkerhetsnett. Det tillater oss å unngå bruk av undergrunnsreservoarer. Dersom vi håndterer dette riktig, kan vi skape en “sikkerhetssone” som vil vare fram til 2025, selv om vi skulle få to eller tre tørre år til, forklarer Kushner.

Han understreker at israelere fortsatt må være forsiktige og at spesialtiltakene i forhold til vanning i hagen, bilvask og liknende fortsatt gjelder. De siste ti årene har det private forbruket av vann sunket med 10 prosent.

Forrige artikkelRegjeringsforhandlingene har offisielt startet
Neste artikkelForedrag av Moti Paz
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no