– Jeg vil revolusjonere IDF

Forsvarsminister Moshe Ya’alon mener krig stater i mellom ikke lenger er relevant. Han vil skape et nytt IDF, som også vil tåle budsjettkuttene de rammes av.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel (f.v.) og Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Erin A. Kirk-Cuomo, USAs forsvarsdepartement)
USAs forsvarsminister Chuck Hagel (f.v.) og Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Erin A. Kirk-Cuomo, USAs forsvarsdepartement)

Torsdag presenterte Moshe Ya’alon IDFs nye flerårsplan, som har fått stor oppmerksomhet i israelsk presse. Forsvarsministeren ønsker nemlig å revolusjonere hele forsvaret, slik at vi “om noen få år vil se et helt annet IDF”.

– I lys av det endrede trusselbildet rundt oss, og på grunn av egenskaper vi har opparbeidet oss, har vi kommet til den konklusjonen at vi må gjennomføre en betydelig reform, forklarte han, ifølge Yedioth Aharonoth.

Som en følge av den enorme sprekken i fjorårets statsbudsjett på nærmere 60 milliarder kroner, er også IDF offer for store budsjettkutt de neste årene. Det er noe av grunnen til at Ya’alon ønsker å kutte utgifter i IAF, Israels luftforsvar. En av de aller dyreste utgiftspostene for ethvert militære. Panseravdelingen vil også oppleve betydelige kutt. Nå er det gerilja-liknende krigføring som gjelder.

– Dette blir gjort med all mulig ansvarlighet og nøye beregninger. De inkluderer en investering i våpen og systemer, som kan hjelpe IDF med å opprettholde et dramatisk teknologisk gap fra land og organisasjoner som omgir oss.

– Vi vil fortsette å investere i nøyaktige våpen, etterretning, telematikkprogramvare, aktivt forsvar og cyberforsvar, med den forståelsen at de nåværende og kommende slagmarkene er fullstendig annerledes fra noe av det vi har kjent fra før, mener han.

Det viktige å investere i nå for Israel, dersom de ønsker å vinne framtidens kriger, er teknologisk overlegenhet og ubemannet utstyr.

– Vi blir ikke dominert av teknologien, men vi bruker den og endrer den for å tilpasse oss en ny virkelighet, der kamper hærstyrker i mellom blir mindre og mindre relevant, forklarte forsvarsministeren.

Forrige artikkelEgypt har drept 32 Hamas-medlemmer på Sinai
Neste artikkelIsrael ut mot Iran og Syria i FN-råd
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no