Kunstig kjøtt fascinerer verdens jøder

For første gang i jødedommens lange historie vil en jøde kunne spise burger med ost og likevel leve kosher.

Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)
Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)

Mange av oss fikk med oss mandagens nyhet om at Ma’astricht University i Nederland, delvis finansiert av Google, har skapt en burger av kunstig labbprodusert kjøtt. Jeg skal innrømme at den første tanken som slo meg var “her er nok en god måte å pådra seg matintoleranse på”.

Men der noen ser begrensninger, ser andre muligheter. For eksempel vegetarianere, miljøforkjempere og kosher-praktiserende jøder. For første gang kan det bli mulig for en jøde å spise burger med ost og likevel ikke bryte kosher-regelen om å skille melk og kjøtt. Det burde være unødvendig å påpeke at jødedommen er noen tusen år eldre enn cheeseburgeren.

Den aktuelle burgeren ble skapt ved å ta en porsjon stamceller fra en skuldermuskel på en ku, for deretter å multiplisere dem i en petriskål for å skape muskelfiber. Lederen for Orthodox Unions kosheravdeling i Israel, sier til Ha’aretz at det nye “kjøttet” kan bli klassifisert som kosher-nøytralt. I så fall kan matvanene i Israel endre seg betraktelig de neste årene.

Vi som allerede konsumerer cheeseburgere i alt for stort omfang (på tross av matintoleranse), kan ikke annet enn å si “tvi-tvi”.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise