Kunstig kjøtt fascinerer verdens jøder

For første gang i jødedommens lange historie vil en jøde kunne spise burger med ost og likevel leve kosher.
Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)
Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Mange av oss fikk med oss mandagens nyhet om at Ma’astricht University i Nederland, delvis finansiert av Google, har skapt en burger av kunstig labbprodusert kjøtt. Jeg skal innrømme at den første tanken som slo meg var “her er nok en god måte å pådra seg matintoleranse på”.

Men der noen ser begrensninger, ser andre muligheter. For eksempel vegetarianere, miljøforkjempere og kosher-praktiserende jøder. For første gang kan det bli mulig for en jøde å spise burger med ost og likevel ikke bryte kosher-regelen om å skille melk og kjøtt. Det burde være unødvendig å påpeke at jødedommen er noen tusen år eldre enn cheeseburgeren.

Den aktuelle burgeren ble skapt ved å ta en porsjon stamceller fra en skuldermuskel på en ku, for deretter å multiplisere dem i en petriskål for å skape muskelfiber. Lederen for Orthodox Unions kosheravdeling i Israel, sier til Ha’aretz at det nye “kjøttet” kan bli klassifisert som kosher-nøytralt. I så fall kan matvanene i Israel endre seg betraktelig de neste årene.

Vi som allerede konsumerer cheeseburgere i alt for stort omfang (på tross av matintoleranse), kan ikke annet enn å si “tvi-tvi”.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise