Kunstig kjøtt fascinerer verdens jøder

For første gang i jødedommens lange historie vil en jøde kunne spise burger med ost og likevel leve kosher.

Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)
Burger med ost (Illustrasjon: Robyn Lee, flickr.com)

Mange av oss fikk med oss mandagens nyhet om at Ma’astricht University i Nederland, delvis finansiert av Google, har skapt en burger av kunstig labbprodusert kjøtt. Jeg skal innrømme at den første tanken som slo meg var “her er nok en god måte å pådra seg matintoleranse på”.

Men der noen ser begrensninger, ser andre muligheter. For eksempel vegetarianere, miljøforkjempere og kosher-praktiserende jøder. For første gang kan det bli mulig for en jøde å spise burger med ost og likevel ikke bryte kosher-regelen om å skille melk og kjøtt. Det burde være unødvendig å påpeke at jødedommen er noen tusen år eldre enn cheeseburgeren.

Den aktuelle burgeren ble skapt ved å ta en porsjon stamceller fra en skuldermuskel på en ku, for deretter å multiplisere dem i en petriskål for å skape muskelfiber. Lederen for Orthodox Unions kosheravdeling i Israel, sier til Ha’aretz at det nye “kjøttet” kan bli klassifisert som kosher-nøytralt. I så fall kan matvanene i Israel endre seg betraktelig de neste årene.

Vi som allerede konsumerer cheeseburgere i alt for stort omfang (på tross av matintoleranse), kan ikke annet enn å si “tvi-tvi”.

Forrige artikkelFire soldater skadet ved grensen til Libanon
Neste artikkel6 av 10 jøder imot stor tilbaketrekning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no