Har israelske forskere funnet redningen mot sultkatastrofer?

Israelske forskere har utviklet en tobakksplante som overlever gjennom tre uker tørketid. Kan dette være et skritt mot redningen for sultkatastrofer?

Tobakksplanter (Illustrasjon: David Hoffman, flickr.com)
Tobakksplanter (Illustrasjon: David Hoffman, flickr.com)

Mange mennesker opplever lange tørketider, regn som aldri kommer og et stadig varmere klima året rundt.

Et forskningsteam i Israel, ledet av professor Shimon Gepstein ved Kinneret College, har genetisk bearbeidet en plante som kan “fryse seg selv” dersom den ikke får vann over en gitt periode. Når planten igjen får vann, kommer den tilbake til liv. Alt dette skjer uten at noe negativt inntreffer med den fysiske utviklingen til avlingen.

I forskningen eksperimenterte Gepstein og hans medarbeidere først med tobakksplanter, som produserte frukt og blomster dobbelt så lenge som vanlige planter. Samtidig døde naturlig nok de vanlige plantene når de ikke fikk vann på tre uker, mens de nå visne genmanipulerte plantene straks våknet til live igjen – uten at avlingen var skadet på noen måte. Vanlige tobakksplanter krever vanning hver andre eller hver tredje dag for å overleve. Genmanipulerte tobakksplanter til de israelske forskerne er vekket til live igjen med vann etter en tørkeperiode på tre uker.

En tilleggsfordel er at de “nye” plantene kun krever én tredjedel så mye vann, som sine naturlige “moderplanter”. Ifølge nyhetsbyrået Tazpit har teknologien allerede blitt tatt i bruk i Israel, mens internasjonale selskaper er svært interessert i den nye teknologien.

Forrige artikkelBjarte Bruland i MIFF Oslo: Øyenvitneskildringer av norske jøder som overlevde Holocaust
Neste artikkelEgypt-situasjonen overskygger fredsprosessen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no