Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

To israelske Nobel-priser

En mulig signatur fra Higgs-bosonet, utredet av en simulert kollisjon melom to protoner. (Foto: Wikimedia Commons)
En mulig signatur fra Higgs-bosonet, utredet av en simulert kollisjon melom to protoner. (Foto: Wikimedia Commons)
Den belgisk-jødiske Holocaust-overleveren Francois Englert ved Universitetet i Tel Aviv fikk Nobel-prisen i fysikk, mens israelsk-amerikanske Arieh Warshel og israelsk-britisk-amerikanske Michael Levitt i dag ble tildelt prisen innen kategorien kjemi.
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Francois Englert (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Francois Englert (Foto: Wikimedia Commons)

De to teoretiske fysikerne Englerts og Peter Higgs vinner Nobel-prisen i fysikk for sitt berømte funn av den såkalte «Higgs-partikkelen«, populært kalt «gudspartikkelen». Englert arbeider også ved Universitetet i Brüssel og har en spesialrolle ved Fysikkfakultetet i Tel Aviv som «forskningsovervåker». Han har ikke israelsk statsborgerskap, men den 80-årige belgiske jøden og Holocaust-overleveren har tette bånd til Universitetet i Tel Aviv, melder Times of Israel.

Francois Englerts og Peter Higgs‘ teorier om partikkelen og Higgs-feltet ble lansert i 1964 og bevist under et forsøk ved CERN-reaktoren i Sveits i 2012.

Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Peter Higgs (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Peter Higgs (Foto: Wikimedia Commons)

– Jeg er helt overveldet over å vinne denne prisen og takker det kongelige svenske akademiet. Jeg håper denne anerkjennelsen vil hjelpe til med å øke bevisstheten rundt verdien av uhindret teoretisk forskning, sier teoriens far, Higgs.

Englert er en av de fysikkforskerne som mer enn mange andre i årenes løp har videreutviklet og utvidet den opprinnelige teorien til Higgs. Begge har vunnet en rekke internasjonale forskningspriser tidligere.

Kjemipris til israelske jøder

Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Arieh Warshel (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Arieh Warshel (Foto: Wikimedia Commons)

Den israelsk-amerikanske professoren ved Universitetet i California, Arieh Warshel, ble onsdag ettermiddag tildelt Nobel-prisen i kjemi sammen med amerikansk-østerrikske Martin Karplus og  Michael Levitt med statsborgerskap i Israel, USA og Storbritannia. Alle tre er jøder.

Kjemikerne får prisen for å ha utviklet storskala-modeller på datamaskin for komplekse kjemiske systemer. Både Levitt og Warshel har studert ved Technion-universitetet i Haifa. Sistnevnte vokste også opp på kibbutzen Sde Nahum. Alle tre arbeider ved ulike universiteter i USA.

Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Michael Levitt (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Michael Levitt (Foto: Wikimedia Commons)

Av de åtte personene som deler de tre Nobel-prisene som til nå er offentliggjort i år, er seks av dem jøder. James Rothman og Randy Schekman, ble mandag tildelt Nobel-prisen i medisin.

Jødene består kun av rundt 0,2 prosent av verdens befolkning, men det lille folket har vunnet over 20 prosent av Nobel-prisene. På en rekke felter har deres bidrag til verden vært større enn det deres beskjedne “folketall” skulle tilsi.

Med Levitts og Warshels Nobel-seier har israelske statsborgere totalt vunnet prisen 13 ganger, uavhengig av kategori. Sist ut var Dan Shechtman, også han i kjemi, i 2011.

Tre Nobel-tildelinger skal fortsatt offentliggjøres i år, innen økonomi, litteratur og fredsarbeid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart