Israelsk vannteknologi redder EU-bønder

Det nye EU-prosjektet FIGARO skal bidra til å skape det mest effektive landbruket som er mulig. Da er hjelp fra Israel kjærkomment.

Liknende israelsk vanndryppingsteknologi vil europeiske bønder nyte godt av i framtiden. (Foto: Joby Elliott, flickr.com)
Liknende israelsk vanndryppingsteknologi vil europeiske bønder nyte godt av i framtiden. (Foto: Joby Elliott, flickr.com)

Klimaendringer og befolkningsvekst er to av tingene som har gjort at bønder i mange EU-land sliter med å få nok vann til å drive produksjonen. I stedet blir de tvunget til å lete etter vannbesparende tiltak, slik Israel har vært eksperter på i mange tiår allerede.

Flere steder har gamle økosystemer blitt så forstyrret at det har skapt problemer med vannreservene. Måten EU-subsidier styrer bøndene inn på å satse på “tørste” soyabønner og korn til bruk i bioenergiproduksjon, har ifølge Times of Israel bidratt til å forverre situasjonen.

Her kommer det israelske selskapet Netafim inn i bildet. Langt ut over Israels grenser er de kjent for å ha utviklet et vanndryppingssystem, som får maksimal produksjon ut av hver liter vann. Selskapet skal delta i et nytt EU-program som kalles FIGARO og har en total prisramme i underkant av 50 millioner kroner. Programmet er designet for å redde landbruket i de områdene i EU som har problemer med stadig lengre tørkeperioder.

Siden oppstarten i 1965 har Netafim utviklet en markedsledende teknologi når det gjelder sitt vanningssystem for landbruket. De tilbyr ulikt landbruksutstyr som skal begrense vannbruken, i tillegg til sitt svært effektive vanndryppingssystem. Det mest avanserte av disse har sensorer som kan lese temperatur, fuktighet, næringsstoffer i jorden og om planten trenger vann. Allerede har dette blitt tatt i bruk på ni ulike steder rundt om i EU.

Forrige artikkelAvigdor Lieberman ble frikjent av enstemmig rett
Neste artikkel– Gassen gjør at “alle” vil gi Israel en klem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -