Kan ha oppdaget antibiotikaens arvtager

Ved Universitetet i Tel Aviv har de oppdaget et protein som dreper bakterier. Det kan bety at det kan erstatte antibiotikabehandlingen.

Strukturen til en typisk bakteriofag (Foto: Wikimedia Commons)
Strukturen til en typisk bakteriofag (Foto: Wikimedia Commons)

Forskere har i mange tiår advart mot at bakterier blir stadig mer resistente mot antibiotika og at faren er tilstede for at det ikke vil fungere som en behandlingsmetode i framtiden. Heller ikke i dag er det en effektiv behandling i mange tilfeller av infeksjoner eller andre bakteriesykdommer.

Det er en erstatning for dagens antibiotika et forskningsteam ved Universitetet i Tel Aviv har vært på utkikk etter. Teamet er ledet av professor Udi Qimron. De har kommet over et protein som forhindrer bakterier fra å dele seg og derfor blir ødelagt, skriver Ha’aretz.

I kampen mot bakteriene benytter forskerne verdens vanligste livsform: Bakteriofager. Det er en svært liten form for virus som ikke er skadelig for mennesker. Men på samme måten som virus injiserer de ulike DNA inn i en celle, tar kontroll over den og reproduserer seg i den. Når den har reprodusert rundt 2-300 bakteriofager inne i vertscellen sprekker den og nye bakteriofager kan infisere andre celler. Så mye som 5.000 bakteriofager kan feste seg på én enkelt celle. Bakterier og bakteriofager er “naturlige fiender”, forklarer Qimron.

– Bakterier blir infisert med bakteriofager, som er deres naturlige fiende, og som i de fleste tilfeller dreper dem. Helt siden vi oppdaget bakteriofager på begynnelsen av 1900-tallet, har forskere forstått at ut i fra prinsippet “fienden av fienden er din venn”, kan fager bli brukt medisinsk for å bekjempe bakterier, forteller han.

Forskerne har arbeidet med å forstå rollen som de 56 genene bakteriofagen T7 injiserer i E-koli-bakteriene. Proteinet kjent som Gen 0.4 har som egenskap at det stenger av cellens evne til å reprodusere seg selv og medfører derfor at cellen til slutt sprekker. Nå forsøker forskerne å sikre seg patent på Gen 0.4. Ifølge Qimron kan “potensielt dette proteinet bli antibiotikaens ideelle erstatter”.

Men også i forhold til bakteriofager har bakterier vist motstandsmekanismer, på samme måte som mot dagens antibiotika. Likevel kan det, om det viser seg å bli vellykket, være en god erstatning for antibiotika på mellomlang sikt, på et tidspunkt der forskerne sliter med å finne nye og mer effektive former av behandlingen.

Forrige artikkelFagforbundet vedtok boikott av Israel med “overveldende flertall”
Neste artikkelNetanyahu “ikke imponert” over IAEA-rapport
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no