Israel kompenserer Horizon-taperne

Israel har bestemt seg for å kompensere bedrifter og organisasjoner som opererer helt eller delvis på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og som derfor ikke får EU-midler i Horizon 2020-programmet.

Forsknings- og utviklingsprosjekter som helt eller delvis finner sted i bosetningene, som Karmi Zur på bildet, vil ikke få pengestøtte fra EU. (Illustrasjon: michael loadenthal, flickr.com)
Forsknings- og utviklingsprosjekter som helt eller delvis finner sted i bosetningene, som Karmi Zur på bildet, vil ikke få pengestøtte fra EU. (Illustrasjon: michael loadenthal, flickr.com)

Israel har akseptert at EU ikke ønsker å finansiere israelske forsknings- og utviklingsprosjekter i bosetningene, på Golan-høydene og i Øst-Jerusalem. Men Ha’aretz avslører onsdag at Jerusalem har tenkt å kompensere de bedriftene og organisasjonene som ikke EU vil gi pengebidrag til.

EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)

Beslutningen om å kompensere ble tatt allerede før telefonmøtet der justisminister Tzipi Livni fortalte EUs utenriksminister Catherine Ashton at Israel velger å respektere det europeiske synspunktet.

Regjeringen har fått på plass to klausuler i Horizon 2020-avtalen med EU. Den første presiserer at Israel er uenige med EU, men at de respekterer deres holdning. Den andre klausulen sier at også bedrifter som har forretningsvirksomhet innenfor våpenhvilelinjen fra 1967 kan søke om midler, men at begge parter vil jobbe for å få på plass et system som sikrer at ingen av EU-midlene når bosetningene.

Den nye forskningsavtalen gir israelske forskere, som eneste land utenfor EU-systemet, tilgang til en rekke låne- og bidragsordninger for sine prosjekter, samt tilgang til mye av EUs “infrastruktur” for forskning.

Forrige artikkel– Iran er Israels største trussel
Neste artikkelStarter industrisamarbeid med Jordan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no