Forskning kan bremse gensykdommer

Israelske forskere håper et nytt funn kan både forhindre og behandle degenererende gensykdommer som Alzheimers, Parkinson og Huntington.
På venstre side ser du en normal fullt utvokst hjerne, mens til høyre ser du skadene på hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
På venstre side ser du en normal fullt utvokst hjerne, mens til høyre ser du skadene på hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Forskerne ved Det hebraiske universitetets medisinske fakultet har benyttet et nytt materiale de har utviklet som bremser aldringsprosessen, på ormer. Ut i fra de innledende forsøkene å dømme, har dette potensiale til å kunne hjelpe mange pasienter med gensykdommer som Alzheimers, Parkinson og Huntington, der celledød i hjernen skjer hurtigere enn i normale tilfeller.

Forskjellene mellom de tre sykdommene er mange, men alle tre utvikler seg ved at proteiner som har mistet sin vanlige struktur akkumulerer seg. Det forårsaker skader i ulike deler av hjernen som “hoper seg opp” og som kroppen selv ikke klarer å ordne opp i. De tre gensykdommene utvikler seg også oftest i voksen alder hos dem som rammes.

En tredje ting Alzheimers, Parkinson og Huntington har til felles, er at det ikke eksisterer noen kur som stanser eller reverserer den degenererende utviklingen som sykdommene skaper. Det finnes heller ingen tilfredstillende form for behandling som kan bremse utviklingen nevneverdig. Det gjør at den israelske forskningen kan gi nytt håp for disse pasientgruppene.

Men er det noe disse pasientene selv har følt på kroppen når de hører om lovende prosjekter, så er det at medisinsk forskning tar lang tid. Og forskning som viser seg lovende i det innledende arbeidet, kan falle sammen i neste omgang.

– Veien fra [å teste materien på] ormer til mennesker er lang. Vi har akkurat fått grønt lys til å fortsette prosessen med mus, som vil starte opp om noen få uker. Men på dette tidspunktet ser det ut som et lovende steg i en helt ny retning enn det forskning har gjort på dette feltet det siste tiåret, forklarer forskningsleder Ehud Cohen til Ha’aretz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise