Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Intel satser stort i Israel

Et av Intels anlegg i Israel. (Foto: Intel)
Et av Intels anlegg i Israel. (Foto: Intel)
Datagiganten Intel planlegger å investere opp mot 90 milliarder dollar i Israel i løpet av de neste ti årene. Målet er å utvide og videreutvikle selskapets allerede storstilte produksjon i landet.

Den multinasjonale storprodusenten av prosessorer til datamaskiner har hovedkvarter i USA, men har også et omfattende produksjonsanlegg i Israel. I 2012 eksporterte Intel Israel for 4,6 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 30 milliarder norske kroner. Dette utgjorde ti prosent av landets totale industrielle eksport. 8.500 personer i Israel jobber for Intel, som er verdens største produsent av mikroprosessorer til både datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner.

Nå melder både Ha’aretz og den amerikanske avisen Wall Street PR samtidig at Intel er i ferd med å planlegge storstilt oppgradering av virksomheten i Israel, noe som vil kunne få betydelig effekt på landets økonomi og gi grunnlag for mange nye arbeidsplasser.

Opp til 90 milliarder kroner
Intel har i dag et produksjonsanlegg for 20-nanometers microchips i Kiryat Gat i Negev-ørkenen, samt forsknings- og utviklingssentre andre steder i landet. Utvidelsesplanen omfatter både en oppgradering av eksisterende anlegg og bygging av et nytt produksjonsanlegg for den teknologiske nyvinningen 10-nanometer microchips.

Det estimeres at en oppgradering av nåværende anlegg vil beløpe seg til fem milliarder dollar, mens bygging av et nytt anlegg vil komme på ti milliarder. Dersom begge deler realiseres, er det altså snakk om opp til 15 milliarder dollar i investeringer, dette tilsvarer om lag 90 milliarder kroner. I så tilfelle vil de israelske myndighetene vurdere å innvilge investeringsfordeler for Intel som kan dekke inn så mye som ti prosent av de totale investeringene. Dersom Intel skulle komme til å begrense planen til kun en oppgradering av det eksisterende anlegget, vil tilskuddet kunne komme til å begrense seg til tre til fire prosent av investeringskostnadene. Dette sier sentralt plasserte kilder til de to avisene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart