Intel satser stort i Israel

Datagiganten Intel planlegger å investere opp mot 90 milliarder dollar i Israel i løpet av de neste ti årene. Målet er å utvide og videreutvikle selskapets allerede storstilte produksjon i landet.

Et av Intels anlegg i Israel. (Foto: Intel)
Et av Intels anlegg i Israel. (Foto: Intel)

Den multinasjonale storprodusenten av prosessorer til datamaskiner har hovedkvarter i USA, men har også et omfattende produksjonsanlegg i Israel. I 2012 eksporterte Intel Israel for 4,6 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 30 milliarder norske kroner. Dette utgjorde ti prosent av landets totale industrielle eksport. 8.500 personer i Israel jobber for Intel, som er verdens største produsent av mikroprosessorer til både datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner.

Nå melder både Ha’aretz og den amerikanske avisen Wall Street PR samtidig at Intel er i ferd med å planlegge storstilt oppgradering av virksomheten i Israel, noe som vil kunne få betydelig effekt på landets økonomi og gi grunnlag for mange nye arbeidsplasser.

Opp til 90 milliarder kroner
Intel har i dag et produksjonsanlegg for 20-nanometers microchips i Kiryat Gat i Negev-ørkenen, samt forsknings- og utviklingssentre andre steder i landet. Utvidelsesplanen omfatter både en oppgradering av eksisterende anlegg og bygging av et nytt produksjonsanlegg for den teknologiske nyvinningen 10-nanometer microchips.

Det estimeres at en oppgradering av nåværende anlegg vil beløpe seg til fem milliarder dollar, mens bygging av et nytt anlegg vil komme på ti milliarder. Dersom begge deler realiseres, er det altså snakk om opp til 15 milliarder dollar i investeringer, dette tilsvarer om lag 90 milliarder kroner. I så tilfelle vil de israelske myndighetene vurdere å innvilge investeringsfordeler for Intel som kan dekke inn så mye som ti prosent av de totale investeringene. Dersom Intel skulle komme til å begrense planen til kun en oppgradering av det eksisterende anlegget, vil tilskuddet kunne komme til å begrense seg til tre til fire prosent av investeringskostnadene. Dette sier sentralt plasserte kilder til de to avisene.

Forrige artikkelMoti Paz i MIFF Grenland: Den aktuelle situasjonen
Neste artikkelIsraels utenriksminister aksepterer Kerrys tilbud, men vil avgi mer land
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/