Utvikler balanse-sko

En israelsk bedrift utvikler en intelligent sko som skal hjelpe brukerne å holde balansen. Skoen kan gi svært god samfunnsøkonomi i en aldrende befolkning.
Et israelsk selskap utvikler en sko som skal hjelpe folk med dårlig balanse å holde seg på bena uten fall. (Illustrasjonsfoto: Bradley Gordon, flickr.com)
Et israelsk selskap utvikler en sko som skal hjelpe folk med dårlig balanse å holde seg på bena uten fall. (Illustrasjonsfoto: Bradley Gordon, flickr.com)

Fallskader rammer mange eldre over 65 år, og påfører samfunnet store kostnader.

Det vanlige er at fallet starter med et fall bakover, sier vår kilde. Grunnen til at man ikke faller så ofte framover, er at foten har et forholdsvis stort støtte-område (foten med tærne) forover. Bakover er det et mye mindre støtteområde. Det skal derfor mindre til før vårt tyngdepunkt kommer utenfor støtteområdet bakover enn framover.

Når yngre folk kommer i en situasjon hvor tyngdepunktet kommer bak støtteområdet, tar de automatisk et ganske lite skritt bakover med den ene foten, og gjenvinner dermed balansen så raskt at de ikke merker at de hadde mistet den. Men mange eldre klarer ikke det. Selve kroppens analyse av situasjonen går langsommere, så når man begynner å foreta en avvergende handling, er det for seint. Noen ganger har de heller ikke kraft nok i musklene til å reagere slik de burde. Når de forsøker å rette opp balansen, men mislykkes, kan fallet skje i en hvilken som helst retning, ikke bare bakover.

 

Sko med datamaskin

En israelsk bedrift arbeider nå med en sko som skal korrigere en del av de manglene som fører til dårlig balanse for eldre. Skoen er ennå ikke satt i masseproduksjon. Men forsøkene så langt er lovende.

Skoen virker slik at det er sensorer i sålen, knyttet til en liten datamaskin. På hælen er det en slags rullemekanisme. Når sensorene i sålen registrerer at personen er i ferd med å tape balansen, gjør skoen det personen normalt selv skulle gjøre: Flytter den ene foten et ganske lite stykke bakover. Dermed går det slik som det går for dem som har balansen i orden: Man gjenvinner balansen før det går galt.

Tanken er at en del av dem som nå bruker stokk og til og med gåstol, skal kunne få så mye bedre balanse i kroppen ved å bruke disse skoene at de klarer å gå uten andre hjelpemidler. Mange av dem som har forsøkt skoen, sier at det å kunne gå på vanlig måte, får en til å føle seg yngre. Det styrker selvtilliten.

Prisen er anslått til vel 3.000 kroner. Mange vil si at skoene er verd det. Produsenten håper at man etter hvert kan få forsikringsselskaper (og andre som har kostnader pga. fallskader) til å subsidiere slike sko. For hvis mange bruker skoene, vil det bli mindre fallskader.

Til slutt min egen kommentar: Denne ideen viser noe av kreativiteten i Israel. De godtar ikke det som er galt, men kjører på for å løse problemene. Om dette produktet noen gang kommer i vanlig bruk, gjenstår å se. Men israelerne forsøker i hvert fall. Og mye av det de forsøker, blir det noe av.

 

Kilde: En artikkel på ynetnews.com (den engelsk-språklige utgaven til Israels nest største avis Yedioth Aharonoth) 1. februar 2014. Den er skrevet av Rye Druzin, og kommer fra Media Line.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise