Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel inngår gassavtale med Jordan

Gassutvinningen fra det israelske Tamar-feltet startet i mars for snart et år siden. Foto: Hibr/Flickr.
Gassutvinningen fra det israelske Tamar-feltet startet i mars for snart et år siden. Foto: Hibr/Flickr.
De neste 15 årene skal Jordan kjøpe gass fra det israelske Tamar-feltet for mer enn tre milliarder kroner. Dette er den første inngåtte eksportavtalen for dette gassfeltet.

Avtalen som nå er underskrevet, er den første inngåtte avtalen om salg av gass fra Israel. Det er de to jordanske selskapene Arab Potash og Jordan Bromine som har inngått den 15 år lange avtalen med de israelske selskapene som driver gassproduksjonen på Tamar-feltet.

 

Første eksportavtale for Tamar

Nyheten ble offentliggjort onsdag av det Texas-baserte selskapet Noble Energy, som eier 36 prosent av Tamar-feltet. Resten av feltet er i israelske hender, med Delek-gruppen som største eier.

Jordan har kommet i behov av en ny samarbeidspartner i gassindustrien, da leveranser fra Egypt stadig har blitt hindret den senere tiden, fordi gassrørnettet på Sinaihalvøya har blitt angrepet gjentatte ganger, forteller Ynetnews.com.

Eksporten fra Tamar-feltet til Jordan er forventet å tre i kraft fra 2016, da minimumsbehovet for infrastruktur stipuleres å kunne være klart.

Tamar-feltet ble oppdaget i 2009, og innholdet av gass er estimert til mer enn 280 milliarder kubikkmeter. Feltet kom i produksjon i mars 2013. Regjeringen har vedtatt at 40 prosent av gassfunnene skal tillates å eksporteres, og avtalen med Jordan er den første utenlandske avtalen som er inngått med driverne av Tamar-feltet.

 

Palestinerne var aller først ute

I januar ble den aller første eksportavtalen for israelsk gass underskrevet, da driverne av Leviathan-feltet inngikk avtale med det palestinske kraftselskapet Palestine Power Generation Company. Selskapet skal kjøpe gass om lag 7,6 milliarder kroner, over en periode på 20 år fra starttidspunktet for gassproduksjonen. Gassen skal benyttes i en planlagt palestinsk kraftstasjon i nærheten av Jenin. Avtalen er tenkt å tre i kraft fra 2016 eller 2017, etter når Leviathan-feltet er klargjort for produksjon.

Feltene Tamar og Leviathan utenfor kysten av Israel er to av de største gassfunnene som har blitt oppdaget i verden det siste tiåret. Leviathan er det største av de to, med estimerte 540 kubikkmeter gass, som tilsvarer hele Europas forbruk i ett år. Etter at avtalen med palestinerne ble inngått, har Leviathan også underskrevet avtale med et selskap i Australia, Woodside Petroleum, om leveranser på 25 prosent av gassreservene i feltet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart