Ny satellitt skal overvåke Iran

I går kveld ble det satt i gang testing av Israels nye overvåkningssatellitt Ofek 10. Den skal først og fremst gjøre det lettere for Israel å følge utviklingen av Irans atomprogram.

Overvåkningssatellitten Ofek 10 ble sendt ut i bane for to år siden. (Foto: Israels forsvrsdepartement / Israel Aerospace Industries.)
Overvåkningssatellitten Ofek 10 ble sendt ut i bane for to år siden. (Foto: Israels forsvrsdepartement / Israel Aerospace Industries.)

Det israelske forsvaret kunne torsdag melde om en vellykket utskytning av den nye overvåkningssatellitten Ofek 10. Eksperter sier satellitten vil gi nye muligheter til detaljert overvåkning av Iran.

– Dusinvis av ingeniører satt ved sine skjermer i går kveld, for å følge satellitten og være i kontakt med den, sier Ofer Doron, sjefen for Israel Aerospace Industrys avdeling for romfart.

– Halvannen time etter utskytningen passerte den over bakkestasjonen vår, og vi fikk kontakt med den. Vi kommer til å se den noen flere ganger i dag, og vi vil prøve den ut de kommende månedene før vi erklærer den for operativ og kringkaster de første bildene fra den, fortsetter han.

 

Vil kunne følge Iran nøye

Ofek er det hebraiske ordet for horisont, og satellitten med navnet Ofek 10 er den nyeste i en serie overvåkningssatellitter som Israel har lansert de senere årene, for å samle inn opplysninger gjennom flere metoder samtidig. Den inneholder blant annet svært detaljsensitive kameraer og radar. Satellitten betyr en kraftig forbedring av Israels kapasitet til å gjøre nøyaktige målinger i et område. Dersom iranerne for eksempel skulle forsøke å forberede missiler i skjul, vil Israel med Ofek 10 kunne avdekke dette på bare halvparten av tiden det i dag ville ta før man ville oppdage noe slikt. Dermed vil Israel kunne følge nøye med på Irans atomprogram og regimets støtte til militante grupper i Israels naboland, et uttalt mål med det israelske satellittprogrammet.

Den nye satellitten vil gå i bane i 400 til 600 kilometers høyde, og den vil sirkulere rundt jorden hvert 90. minutt, forteller Ynetnews.com.

Forrige artikkelEuropas sterkeste er samlet i Israel
Neste artikkel”Palestina” er akseptert i Geneve-konvensjonen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/