Lager drikkevann av luft

Det israelske selskapet Water-Gen har utviklet en maskin som kan utvinne rent drikkevann av luft.

Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)
Denne maskinen lager drikkevann av luft. (Foto: Water-Gen.)

Det Tel Aviv-baserte selskapet Water-Gen kan tilføre et betydningsfullt bidrag til løsning på den globale mangelen på rent drikkevann, forteller CNN. Ifølge Verdens helseorganisasjon har 780 millioner mennesker ikke tilgang på rent vann, og 3,4 millioner dør hvert år av vannbårne sykdommer. Water-Gen har utviklet maskinen ”GENius, som er i stand til å utvinne vann av luft, gjennom at fuktigheten i luften trekkes ut og fylles i en tank i apparatet. Etter dette renses vannet for eventuelle kjemiske eller mikrobiologiske urenheter, gjennom et filtreringssystem. Det ferdig rensede vannet lagres i en intern lukket vanntank, som bevarer vannet rent over tid.

 

Effektiv patent

Flere andre selskaper i verden har utviklet lignende oppfinnelser som også trekker ut vann av luftfuktigheten men artikkelen til CNN forteller at det israelske selskapets oppfinnelse likevel skiller seg fra de andre, fordi de har funnet en måte å effektivisere prosessen på som gir deres oppfinnelse et langt større potensial til å virkelig kunne utgjøre en forskjell i verden.

– Flere selskaper har forsøkt å trekke ut vann fra luften. Det ser enkelt ut, for luftkondisjonering er å trekke ut vann fra luft. Men saken er å få til å gjøre det svært effektivt, å produsere så mye vann som mulig per kilowatt strøm man forbruker, forklarer Arye Kohavi fra bedriftsledelsen i Water-Gen.

– Når man gjør det veldig effektivt, kommer man til et punkt der man har funnet en virkelig løsning – at vann fra luft faktisk blir en løsning for drikkevann, legger han til.

 

Opptil 800 liter på en dag

Systemet til Water-Gen kan produsere 250 til 800 liter vann på en dag, avhengig av temperatur og luftfuktighetsnivå. Kohavi forklarer at maskinen bruker strøm for mindre enn ti øre på å produsere en liter vann.

Oppfinnelsen ble utviklet for det israelske forsvaret, og Water-Gen har allerede solgt vannutvinningsmaskiner til militært bruk i flere land. Men Kohavi er opptatt av at oppfinnelsen også har stort potensial til sivilt bruk.

– Vi tror at produktet kan selges til utviklingsland i forskjellige varianter som sivile kan benytte, sier han.

 

Bærbar vannrenser

Et annet produkt som også er utviklet av Water-Gen er et bærbart, batteridrevet vannrensesystem kalt Spring. En enhet kan filtrere 180 liter vann, og passer i en ryggsekk.

– Du kan dra hvor som helst, til en innsjø, et sted, en elv, eller hva det måtte være, som vanligvis er forurenset av industrielt avfall eller lignende, og filtrere dette vannet til det beste drikkevannet som finnes, sier Kohavi.

IDF omtaler den bærbare vannrenseren som en revolusjonerende oppfinnelse for dem.

Spring var i livreddende bruk på Filippinene etter tyfonherjingene i 2013, da 4,2 millioner mennesker ble lidende under mangel på vann. Selskapet ønsker å se oppfinnelsen bli tatt i bruk også i andre katastrofeområder som en del av de nødvendige hjelpetiltakene i kriser.

Forrige artikkel– Israel vil snart forsvinne
Neste artikkelMøt fram på Slottsplassen for å ønske Israels president velkommen!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/