Du bør støtte Israel fordi landet gir et stort positiv bidrag til verden

Hvorfor støtte Israel? – Fordi Israels forskning, høyteknologi og utviklingshjelp gir et enormt stort positivt bidrag til verden. På «Good Country Index» ligger Israel på femteplass i verden i vitenskap og teknologi. Til sammenligning ligger Norge på 40. plass.

Good Country-rangeringens land som gir størst positivt bidrag til verden innenfor vitenskap og teknologi relativt til brutto nasjonalprodukt. (Skjermdump goodcountry.org)
Good Country-rangeringens land som gir størst positivt bidrag til verden innenfor vitenskap og teknologi relativt til brutto nasjonalprodukt. (Skjermdump goodcountry.org)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I sommer lanserte den britiske konsulenten og rådgiveren Simon Anholt en ny rangering han kaller «The Good Country Index».  Ideen er enkel: Rangeringen måler hvordan hvert enkelt land bidrar til det felles beste for menneskeheten, og trekker fra det som blir ansatt for å være negativ effekt.

Rangeringen er basert på en rekke indikatortall under delkategoriene

 • Vitenskap og teknologi
 • Kultur
 • Internasjonal fred og sikkerhet
 • Verdensorden
 • Planeten og klima
 • Rikdom og likestilling
 • Helse og velvære

Israel kommer på 37. plass av totalt 125 land på hovedrangeringen som oppsummerer alle delkategorier. Norge kommer på 8. plass.

Det er imidlertid én delkategori hvor forholdet mellom Israel og Norge snus fullstendig på hodet. I delkategorien vitenskap og teknologi kommer Israel på 5. plass, foran Sveits og Finland. Norge kommer på 40. plass, bak Jordan og foran Russland.

Alle de fem indikatortallene for vitenskap og teknologi er relativ til brutto nasjonalprodukt:

 • Antall utenlandske studenter
 • Eksport av vitenskapelige tidsskrifter, journaler og aviser
 • Antall artikler publisert i internasjonale journaler
 • Antall Nobel-pris vinnere
 • Antall internasjonale patentsøknader

Israels sterke resultat på den globale rangeringen bekrefter det pro-israelske talspersoner har sagt i en årrekke: Gjennom forskning og utvikling på medisin, jordbruk og høyteknologi med mer, bidrar Israel til verdens beste langt, langt utover det folketallet eller brutto nasjonalprodukt tilsier.

Israelske myndigheter deler israelsk ekspertise med utviklingsland gjennom bistandsorganisasjonen Mashav. Ellers blir svært mye teknologi og kompetanse delt med verden gjennom israeleres bidrag i internasjonale selskap og internasjonale forskningssamarbeid. I desember 2013 skrev for eksempel MIFF om hvordan en israelsk bistandsorganisasjon hadde forsynt over en halv million afrikanere med solenergi.

Du kan høre Anholt presentere hvorfor og hvordan han har laget rangeringen i et 18 minutters foredrag for Ted Talks.

Israels imponerende resultater har kommet til tross for at landet de siste 30 årene har hatt klart høyest prosentvis befolkningsøkning av alle vestlige land.

 

Relaterte artikler:

– Israel nærmer seg Silicon Valley

– Israel er i ferd med å nærme seg nivået til Silicon Valley innen høyteknologisk utvikling, sa Jens Jorde da han holdt foredrag på MIFFs landsmøte i juni 2014.08.19

 

Technion sjette best i verden

Kun fem universiteter i verden er bedre på entreprenørskap og innovasjon enn Technion-universitetet i Haifa, viser en ny undersøkelse.

 

Israelerne scorer høyt i lykke

På en ny rangering av verdens mest lykkelige innbyggere kommer israelerne på 11. plass, like bak Australia (10) og foran land som USA (17), Storbritannia (22) og Tyskland (26).

Forrige artikkelHamas’ popularitet øker på Vestbredden
Neste artikkelNår VG gjør forskjell på palestinsk og israelsk sæd
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.