Thon gir pris til israelsk DNA-forsker

Olav Thon Stiftelsen gir 2,5 millioner i forskningspris til den israelske professoren Yosef Shiloh.
Olav Thon. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Olav Thon. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)

Olav Thon Stiftelsen melder i dag om flere priser til støtte for undervisnings-relatert forskning innen de medisinske og matematisk-naturvitenskapelige fagområder.

Den internasjonale forskningsprisen på fem millioner kroner deler stiftelsen mellom den amerikanske forskeren Judith Campisi og den israelske forskeren Yosef Shiloh. Sistnevnte er professor ved Tel Aviv universitetet.

” Campisi og Shiloh får prisen for deres banebrytende forskning på mekanismer som vedlikeholder våre celler og vårt arvemateriale. Prisvinnerne har gitt oss ny innsikt i det molekylære grunnlaget for aldring, aldringsrelaterte sykdommer og celledegenerasjon,” skriver stiftelsen.

Shiloh har spesielt konsentrert seg om stoffer som skader arvemateriale.

“Han har studert hvordan de skadelige virkningene av disse stoffene kan motvirkes og har gitt oss ny innsikt i hvordan celler hos pattedyr reagerer på DNA-skader frembrakt av miljøfaktorer, slik som stråling og kreftfremkallende kjemikalier. Det overordnede spørsmålet er hvordan man kan bevare stabiliteten i arvematerialet og hindre celledød.”

Olav Thon Stiftelsen ble opprettet av forretningsmannen og investoren Olav Thon i desember 2013. Olav Thon har vært medlem av Med Israel for fred (MIFF) nesten helt fra starten på slutten av 1970-tallet, og stod på gratulantlisten da MIFF utga jubileumsbok i 2008.

Da det i 2009 ble foreslått akademisk boikott av Israel for styret ved NTNU i Trondheim, trakk Thon et forskningsstipend tilbake fra universitetet.

Yosef Shilos forskning kan du lese mer om ved å klikke her.

Les mer om nasjonale priser og støtte til undervisningsrelatert forskning i pressemeldingen fra stiftelsen.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise