Ny kreftbehandling utviklet i Israel reddet livet til nordmannen

Etter to måneder på den israelske medisinen kjente Jan Erik Lien at «kreften begynte å smuldre bort».

Jan Erik Lien ble reddet av israelsk medisin. (Skjermdump fra ABC Nyheter)
Jan Erik Lien ble reddet av israelsk medisin. (Skjermdump fra ABC Nyheter)

Allerede i 2011 skrev MIFF om det israelske selskapet Vaxil som utviklet en kreftvaksine nesten uten bivirkninger. Siden den gang har forskningen på immunterapi mot kreftbehandling gått raskt fremover i Israel.

Torsdag 11. juni publiserte ABC Nyheter et referat av et foredrag som nordmannen Jan Erik Lien (54) har gitt på et seminar i regi av Kreftforeningen. Han hadde den mest alvorlige formen for hudkreft, føflekkreft med spredning, men er i dag helt frisk og lever et normalt liv.

ABC Nyheter nevner det ikke, men medisinen som Lien har brukt er i stor grad utviklet av israelske forskere. Medisinen, som heter pembrolizumab (MK-3475) og markedsføres som Keytruda, begynte han med i februar 2014.

– Jeg fikk injeksjoner på Radiumhospitalet, med påfyll hver 14. dag. Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort, fortalte han under foredraget.

Halvannet år senere er han frisk. Jan Erik Lien er ikke i tvil: «Jeg håper alle pasienter med føflekkreft får muligheten til å prøve behandlingen.»

La oss håpe ingen med føflekkreft boikotter Israel, for Pembrolizumab er utviklet i fellesskap mellom israelske og amerikanske forskere. Det amerikanske selskapet Merck har en forskningsavdeling i Israel. Den heter MSD.

– Vi er i ferd med å gjøre føflekkreft til en kronisk sykdom som kan behandles, sa Jacob Schachter til ynetnews.com i august 2014. Den israelske professoren er av dem som har deltatt i utviklingen av medisinen.

I løpet av noen måneder vil EU-kommisjonen avgjøre om Pembrolizumab vil bli godkjent.

– Godkjennes det i Europa, vil det bli godkjent i Norge, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Vi regner med at boikott-tilhengerne i Norge allerede har satt den israelske kreftbehandlingen opp på sine boikott-lister? Vi andre gleder oss over de strålende resultatene som Jan Erik Lien har opplevd, og gleder oss sammen med de tusenvis av andre kreftpasienter som i framtiden vil bli reddet takket være israelsk medisinkompetanse.

 

Setter du pris på miff.no som nyhetskilde? Bli medlem av MIFF for kun 4-6 kroner i uken.

Kjøp israelske varer på torget.miff.no!

Forrige artikkelMIFF sikter mot 18.000 medlemmer
Neste artikkelIsraelkonferanse som rocket
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.