Sterile fluer til insektbekjempelse

Se hvordan israelsk teknologi bekjemper skadedyr.

Et israelsk selskap gir fluer radioaktiv behandling slik at de blir sterile. Dermed kan bestanden av skadelige fluer blir redusert. (Illustrasjonsfoto: Rushen, flickr)
Et israelsk selskap gir fluer radioaktiv behandling slik at de blir sterile. Dermed kan bestanden av skadelige fluer blir redusert. (Illustrasjonsfoto: Rushen, flickr)

Ulike insektsarter gjør stor skade på planter i Middelhavsområdet.

En israelsk bedrift, BioBee, har spesialisert seg på å sette ut sterile insekter. Nylig solgte bedriften ca. 400 millioner sterile fluer til Kroatia og Bosnia. Det var en oppfølging av et lignende, vellykket prosjekt i høst, melder ynetnews.com.

Fluene vokser i laboratoriet på BioBee. Der blir de, på puppestadiet, utsatt for sterk radioaktivitet. Det skjer under kontroll av Israels atomenergi-kommisjon. Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, synes at prosjektet er et fint eksempel på fredelig bruk av atomteknologi. Behandlingen fører til at fluene blir sterile.

Fluene sendes som pupper dit de skal være. De blir altså ikke klekket før de kommer fram. Der parer de seg med skadefluene, med det resultatet at mange av dem ikke får avkom.

En spansk bedrift la også inn anbud på insektbekjempelsen. Denne bedriften har tidligere gjort lignende prosjekter på Balkan. Dette er et eksempel på hvordan israelske bedrifter er aktive i skadedyr-bekjempelse som ikke skader miljøet. I dette tilfellet slipper man giftsprøyting.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise