Sterile fluer til insektbekjempelse

Se hvordan israelsk teknologi bekjemper skadedyr.
Et israelsk selskap gir fluer radioaktiv behandling slik at de blir sterile. Dermed kan bestanden av skadelige fluer blir redusert. (Illustrasjonsfoto: Rushen, flickr)
Et israelsk selskap gir fluer radioaktiv behandling slik at de blir sterile. Dermed kan bestanden av skadelige fluer blir redusert. (Illustrasjonsfoto: Rushen, flickr)

Ulike insektsarter gjør stor skade på planter i Middelhavsområdet.

En israelsk bedrift, BioBee, har spesialisert seg på å sette ut sterile insekter. Nylig solgte bedriften ca. 400 millioner sterile fluer til Kroatia og Bosnia. Det var en oppfølging av et lignende, vellykket prosjekt i høst, melder ynetnews.com.

Fluene vokser i laboratoriet på BioBee. Der blir de, på puppestadiet, utsatt for sterk radioaktivitet. Det skjer under kontroll av Israels atomenergi-kommisjon. Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, synes at prosjektet er et fint eksempel på fredelig bruk av atomteknologi. Behandlingen fører til at fluene blir sterile.

Fluene sendes som pupper dit de skal være. De blir altså ikke klekket før de kommer fram. Der parer de seg med skadefluene, med det resultatet at mange av dem ikke får avkom.

En spansk bedrift la også inn anbud på insektbekjempelsen. Denne bedriften har tidligere gjort lignende prosjekter på Balkan. Dette er et eksempel på hvordan israelske bedrifter er aktive i skadedyr-bekjempelse som ikke skader miljøet. I dette tilfellet slipper man giftsprøyting.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise