Israelsk romfart sikter mot Mars

Israelske romforskere tar sikte på å spille nøkkelrolle i framtidige ekspedisjoner til planeten Mars.

NASAs visedirektør Dava Newman og direktør Charles Bolden inngikk avtale med Israeli Space Agencys direktør Menachem Kidron og styreleder Isaac Ben-Israel. (Foto: NASA)

Under den første internasjonale romfartskongressen som noensinne har blitt avholdt i Israel, underskrev det israelske romfartsbyrået Israel Space Agency (ISA) en ny samarbeidsavtale med det amerikanske romfartsbyrået NASA, ifølge Times of Israel.

 

NASA vil benytte mer israelsk teknologi

Avtalen ble underskrevet tirsdag 13. oktober av NASAs direktør Charles Bolden og Israel Space Agencys direktør Menachem Kidron. Bolden uttalte at avtalen vil gjøre det mulig for NASA å benytte mer israelsk innovasjon og teknologi.

– Våre to land har en lang historie av samarbeid innen romutforskning, vitenskapelige oppdagelser og forskning. Den nye avtalen gir oss muligheter til å bygge videre på dette samarbeidet, og det ser vi fram til, sa Bolden.

Israel Space Agency (ISA) uttrykte håp om at israelsk teknologi skal komme til å spille en nøkkelrolle i framtidige ekspedisjoner til planeten Mars.

Ifølge avtalen skal NASA og ISA utføre felles prosjekter, utveksle personell og vitenskapelige data, og dele fasiliteter.

 

Kongress lagt til Jerusalem

Det at den årlige internasjonale romfartskongressen denne gangen ble lagt til Jerusalem, blir oppfattet som et tegn på Israels økende innflytelse innen romutforskning og romfartsteknologi. Den fem dager lange kongressen som ble holdt i forrige uke, hadde mer enn 2.000 deltakere fra 58 land. Den kanskje mest kjente deltakeren var månefareren Buzz Aldrin, som sto sammen med ISA og det israelske vitenskapsdepartementet om å gi en oppfordring til israelske ungdommer om å utdanne seg innen romfart.

NASA har tidligere hatt samarbeid med Israel fra 1996 til 2005. Den gangen banet samarbeidsavtalen veien for at Israel fikk sin første astronaut, Ilan Ramon, ved Johnson Space Center. Ramon var om bord på romfergen Columbia da hele mannskapet omkom da romfergen eksploderte idet den kom inn i jordens atmosfære 1. februar 2003.

Forrige artikkelAvlyser barriere mellom bydeler
Neste artikkelDemonstranter i Malmö oppildnet til knivstikkinger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/