Brillerevolusjon fra Israel

Et selskap i Israel utvikler briller som automatisk vil justere styrken etter behov.

Bildet viser de optiske sensorene (Foto: Skjermdump fra Deep Optics)
Bildet viser de optiske sensorene (Foto: Skjermdump fra Deep Optics)

Det nystartede selskapet Deep Optics, med base i den israelske byen Petach Tikva, har de tre siste årene jobbet med å utvikle briller som automatisk justerer styrken, og det vil skje på brøkdelen av et sekund.

Brillene, som har fått navnet Omnifocals, vil ha to optiske sensorer og et batteri innebygget i innfatningen, og vil bli tilgjengelig i mange forskjellige utforminger og farger.

Omnifocals-briller (Foto: Deep Optics)
Omnifocals-briller (Foto: Deep Optics)

Sensorene på innsiden av innfatningen vil følge pupillenes bevegelser for å bestemme den eksakte distansen til objektet han eller hun ønsker å fokusere på.

Deretter vil et elektrisk signal bli sendt til et gjennomsiktig lag av flytende krystaller i brilleglasset. Signalet får de flytende krystallene til å endre posisjon slik at lyset blir bøyd. Det gjør at brilleglassets fokus blir endret slik at brukeren kan se klart uansett hvor nært eller langt unna objektet måtte være.

– Brukeren trenger ikke å gjøre noe. Det er nok å bare se gjennom brillene akkurat som med helt vanlige briller, sier medoppfinner og direktør Yariv Haddad i et intervju med MIT Technology Review.

Disse brillene vil bli spesielt nyttige for de som er over 40-50 år gamle og dermed ikke kan se skarpt på leseavstand. Med brillene fra Deep Optics vil det ikke være nødvendig å kjøpe lesebriller eller briller med progressive glass.

Teknologien kan også bli brukt i såkalte VR-briller (kunstig virkelighet) for å redusere eller bli kvitt problemet med at brukerne blir “sjøsyke“.

Yariv Haddad anslår at det vil ta inntil to år før Deep Optics har klar en prototype som kan tas i bruk og testes. Selskapet meldte i mars at de har mottatt rundt fire millioner amerikanske dollar i risikovillig kapital fra investorer, deriblant den franske brilleglassprodusenten Essilor.

De grunnleggende komponentene for en prototype er klare, men det gjenstår mye arbeid med å justere glassene, analysere pupillenes posisjon korrekt og stabilt, og å tilpasse batteri og elektronikk slik at alt får plass i brilleinnfatningen.

 

Video om brillene fra Deep Optics på Youtube.

 

Se video om brillene fra Daily Mail på Youtube.

Kilder: The Algemeiner, MIT Technology Review og Daily Mail.

Forrige artikkelAmbassadører fra NATO-land møtte Netanyahu
Neste artikkelVil stanse tunnel-trusselen med underjordisk barriere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.