IDF får nye pansrede personellkjøretøy utviklet i Israel

Den nye modellen har hjuldrift og mye bedre beskyttelse.
IDFs nye pansrede personellkjøretøy Eitan (Foto: skjermdump fra IDF)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Det israelske forsvarsdepartementet og IDF har kunngjort at et nytt hjuldrevet pansret personellkjøretøy (PPK) vil erstatte den gamle amerikanske modellen M113, som har beltedrift og ble utviklet i 1950-årene. Det meldte flere israelske medier, deriblant Globes og Times of Israel på mandag 1. august.

Den nye PPK-en, kalt «Eitan» (stødig), er utviklet av stridsvognadministrasjonen i forsvarsdepartementet i samarbeid med IDFs bakkestyrker.

Eitan har åtte hjul på fire akslinger, topphastighet på 90 km i timen, veier rundt 34 tonn og kan frakte opptil 12 personer inkludert vognfører og kommandør.

Beslutningen om å utvikle Eitan ble tatt på grunn av negative erfaringer med M113 i krigen mot Hamas i 2014. Da ble sju soldater – inkludert den savnede, men antatt døde soldaten Oron Shaul – fra Golani-bataljonen, drept da deres M113 ble utsatt for en teknisk feil og siden ble truffet av en panserbrytende rakett.

IDFs infanteribrigader og andre avdelinger har flere tusen M113 i bruk. Også det norske forsvaret bruker M113.

Det nye personellkjøretøyet er spesielt utviklet for mobilitet under kamp i vanskelig terreng. Den vil bli maksimalt beskyttet blant annet med det israelske antirakettsystemet Trophy, som også brukes på de israelsk-utviklede stridsvognene av typen Merkava.

Eitan vil bli verdens mest avanserte og best beskyttede kampkjøretøy på hjul, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Produksjonskostnaden skal også være rundt halvparten av den beltedrevede modellen kalt Namer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serieproduksjonen av Eitan antas å starte om to år.

Denne videoen fra IDF viser det nye pansrede personellkjøretøyet Eitan.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise