IDF får nye pansrede personellkjøretøy utviklet i Israel

Den nye modellen har hjuldrift og mye bedre beskyttelse.

IDFs nye pansrede personellkjøretøy Eitan (Foto: skjermdump fra IDF)

Det israelske forsvarsdepartementet og IDF har kunngjort at et nytt hjuldrevet pansret personellkjøretøy (PPK) vil erstatte den gamle amerikanske modellen M113, som har beltedrift og ble utviklet i 1950-årene. Det meldte flere israelske medier, deriblant Globes og Times of Israel på mandag 1. august.

Den nye PPK-en, kalt «Eitan» (stødig), er utviklet av stridsvognadministrasjonen i forsvarsdepartementet i samarbeid med IDFs bakkestyrker.

Eitan har åtte hjul på fire akslinger, topphastighet på 90 km i timen, veier rundt 34 tonn og kan frakte opptil 12 personer inkludert vognfører og kommandør.

Beslutningen om å utvikle Eitan ble tatt på grunn av negative erfaringer med M113 i krigen mot Hamas i 2014. Da ble sju soldater – inkludert den savnede, men antatt døde soldaten Oron Shaul – fra Golani-bataljonen, drept da deres M113 ble utsatt for en teknisk feil og siden ble truffet av en panserbrytende rakett.

IDFs infanteribrigader og andre avdelinger har flere tusen M113 i bruk. Også det norske forsvaret bruker M113.

Det nye personellkjøretøyet er spesielt utviklet for mobilitet under kamp i vanskelig terreng. Den vil bli maksimalt beskyttet blant annet med det israelske antirakettsystemet Trophy, som også brukes på de israelsk-utviklede stridsvognene av typen Merkava.

Eitan vil bli verdens mest avanserte og best beskyttede kampkjøretøy på hjul, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Produksjonskostnaden skal også være rundt halvparten av den beltedrevede modellen kalt Namer.

Serieproduksjonen av Eitan antas å starte om to år.

Denne videoen fra IDF viser det nye pansrede personellkjøretøyet Eitan.

 

Forrige artikkelPalestinsk far sendte fire år gammel sønn mot soldater og oppmuntret dem til å skyte
Neste artikkel– Israelske fly angrep våpenkonvoi i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.