Forskere i Tel Aviv nærmer seg kur mot føflekk-kreft

Ved Tel Aviv Universitet er det gjort et betydelig gjennombrudd i jakten på en kur mot den mest aggressive og dødelige formen for hudkreft.

Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)
Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)

Israelske forskere ved Tel Aviv Universitet har klart å kartlegge hvordan spredningsprosessen av føflekk-kreft foregår i menneskekroppen. De har også oppdaget minst to mulige metoder for å stanse spredningsprosessen. Dette innebærer et forskningsmessig gjennombrudd i kampen mot føflekk-kreft, den mest aggressive formen for hudkreft. Dette er forklart på faglig nivå i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Nature Cell Biology som ble publisert mandag 22. august, og gjengitt i artikler hos blant andre Times of Israel.

– Den virkelige trusselen fra føflekk-kreft er ikke den opprinnelige kreftsvulsten som blir synlig på huden, men spredningen derfra – at kreftcellene blir sendt til livsviktige organer som hjernen, lungene, leveren og skjelettet, forklarer forskningsleder Carmit Levy fra avdelingen for menneskelig molekylær genetikk og biokjemi ved Sackler medisinske skole, som tilhører Tel Aviv Universitet.

– Vi har oppdaget hvordan kreften sprer seg til andre organer og funnet metoder for å stanse prosessen før spredningen, forklarer hun.

 

– Et viktig steg mot en fullstendig kur

– Vårt studium er et viktig steg på veien mot å utvikle en fullstendig kur mot den mest dødelige formen for hudkreft. Vi håper at disse funnene vil bidra til at føflekk-kreft blir en sykdom som er lett å behandle og ikke livstruende, sier Levy.

Forskerne ved Tel Aviv Universitet har samarbeidet med forskere fra Tysk kreftforskningsinstitutt i Heidelberg, Sheba medisinske senter i Tel HaShomer, Israel, og Wolfson medisinske senter i Holon, Israel.

Statistisk dør en person av føflekk-kreft hvert 52. minutt. De siste 30 årene har antallet tilfeller av sykdommen vært dramatisk økende mange steder i verden. Det fins ingen sikker og helhetlig kur mot sykdommen.

 

De nye oppdagelsene

Det forskerne har oppdaget er at spredningen av kreftceller fra det ytre hudlaget starter med at kreftsvulsten sender ut en type mikroRNA-molekyler til det indre hudlaget. Disse molekylene endrer forholdene i det indre hudlaget slik at det blir mulig for kreftcellene å fraktes dit.

Forskerne har oppdaget et kjemikalium som stanser mikroRNA-molekylene fra å komme fram til det indre laget av huden. De har også oppdaget et annet kjemikalium som stanser forandringene i det indre hudlaget etter at mikroRNA-molekylene er blitt levert der. Begge metoder vil effektivt stanse muligheten for spredning av kreften fra det ytre hudlaget. Forskningen så langt viser at det er gode muligheter til at disse kjemikaliene vil være egnet til bruk i en medisinsk kur.

Kunnskapen om hvilke forandringer som skjer i det indre hudlaget før spredning, vil også kunne bidra til at sykdommen vil kunne diagnostiseres på et tidlig tidspunkt i flere tilfeller enn til nå.

Forrige artikkelIsraelske marinesoldater beskutt fra Gaza
Neste artikkelFN krever diplomatisk immunitet for terrortiltalt palestiner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/