Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Forskere i Tel Aviv nærmer seg kur mot føflekk-kreft

Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)
Et eksempel på hvordan føflekk-kreft kan se ut på overflaten. (Illustrasjonsfoto: Milomingo / Flickr.com / CC)
Ved Tel Aviv Universitet er det gjort et betydelig gjennombrudd i jakten på en kur mot den mest aggressive og dødelige formen for hudkreft.

Israelske forskere ved Tel Aviv Universitet har klart å kartlegge hvordan spredningsprosessen av føflekk-kreft foregår i menneskekroppen. De har også oppdaget minst to mulige metoder for å stanse spredningsprosessen. Dette innebærer et forskningsmessig gjennombrudd i kampen mot føflekk-kreft, den mest aggressive formen for hudkreft. Dette er forklart på faglig nivå i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Nature Cell Biology som ble publisert mandag 22. august, og gjengitt i artikler hos blant andre Times of Israel.

– Den virkelige trusselen fra føflekk-kreft er ikke den opprinnelige kreftsvulsten som blir synlig på huden, men spredningen derfra – at kreftcellene blir sendt til livsviktige organer som hjernen, lungene, leveren og skjelettet, forklarer forskningsleder Carmit Levy fra avdelingen for menneskelig molekylær genetikk og biokjemi ved Sackler medisinske skole, som tilhører Tel Aviv Universitet.

– Vi har oppdaget hvordan kreften sprer seg til andre organer og funnet metoder for å stanse prosessen før spredningen, forklarer hun.

 

– Et viktig steg mot en fullstendig kur

– Vårt studium er et viktig steg på veien mot å utvikle en fullstendig kur mot den mest dødelige formen for hudkreft. Vi håper at disse funnene vil bidra til at føflekk-kreft blir en sykdom som er lett å behandle og ikke livstruende, sier Levy.

Forskerne ved Tel Aviv Universitet har samarbeidet med forskere fra Tysk kreftforskningsinstitutt i Heidelberg, Sheba medisinske senter i Tel HaShomer, Israel, og Wolfson medisinske senter i Holon, Israel.

Statistisk dør en person av føflekk-kreft hvert 52. minutt. De siste 30 årene har antallet tilfeller av sykdommen vært dramatisk økende mange steder i verden. Det fins ingen sikker og helhetlig kur mot sykdommen.

 

De nye oppdagelsene

Det forskerne har oppdaget er at spredningen av kreftceller fra det ytre hudlaget starter med at kreftsvulsten sender ut en type mikroRNA-molekyler til det indre hudlaget. Disse molekylene endrer forholdene i det indre hudlaget slik at det blir mulig for kreftcellene å fraktes dit.

Forskerne har oppdaget et kjemikalium som stanser mikroRNA-molekylene fra å komme fram til det indre laget av huden. De har også oppdaget et annet kjemikalium som stanser forandringene i det indre hudlaget etter at mikroRNA-molekylene er blitt levert der. Begge metoder vil effektivt stanse muligheten for spredning av kreften fra det ytre hudlaget. Forskningen så langt viser at det er gode muligheter til at disse kjemikaliene vil være egnet til bruk i en medisinsk kur.

Kunnskapen om hvilke forandringer som skjer i det indre hudlaget før spredning, vil også kunne bidra til at sykdommen vil kunne diagnostiseres på et tidlig tidspunkt i flere tilfeller enn til nå.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart