Israelsk forskning redder honningbiene

På grunn av mangfoldige og nyskapende metoder dør færre bier i Israel enn i andre land.

En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)
En bie henter nektar fra en blomst (Foto: Daniela/Flickr)

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Det blir færre og færre bier i verden. I mange land har et stort antall bier forsvunnet de siste årene. Fenomenet har fått navnet Colony Collapse Disorder (CCD), eller bikubekollaps.

Forskerne har funnet ut at arbeidsbiene plutselig forsvinner fra bikubene, noe som gjør at hele samfunn kollapser. Det kan være flere årsaker, for eksempel parasitter, sopp, stress, plantevernmidler eller virus.

I Israel holder antallet bier og bikuber seg stabilt på grunn av flere tiltak. Det skriver Israel21c i en artikkel publisert 28. september.

– Vi prøver alle mulige slags løsninger. Det forteller Hertzel Avidor, administrerende direktør i det israelske birøkterlaget.

– Vi gir støtte til israelsk forskning innen alle biologiske og botaniske metoder for å bekjempe CCD, fra å forsterke bienes immunsystem til å utvikle planter som er rike på nektar.

Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)
Hertzel Avidor, administrernde direktør i Israels birøkterlag (Foto: Flickr)

Birøkterlaget hjelper Israels 500 birøktere med å gjennomføre forskjellige tiltak. Det har resultert i at antall bikuber i Israel holdes stabilt på 110.000.

Selv om antall bier i Israel reduseres med rundt 10 prosent hvert år, blir nye biekolonier utplassert i kubene for å kompensere for tapet. På den måten opprettholdes den årlige honningproduksjonen i Israel på 3.000 tonn.

Det første tiltaket for å unngå biedød er å følge landbruksdepartementets retningslinjer når det gjelder å bekjempe og utrydde varroa-midd.

En av grunnene til bikubekollaps er ensidig kosthold. Dersom biene får et bredere utvalg av blomster, vil de bli sterkere og friskere. Derfor er et annet viktig tiltak å plante mellom 80.000 og 100.000 frøplanter, hovedsakelig eucalyptus, hvert år for å sikre at biene får nok mat å spise.

Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)
Eucalyptustre i blomstring (Foto: Wikipedia Commons/Ethel Aardvark)

Aviv Eizenband, som leder skogavdelingen i Jødisk Nasjonalfond – Keren Kajemet LeIsrael, forkortet JNF-KKL, kunne fortelle til Israel21c at det ikke finnes mange områder som passer for skogplanting. Birøkterne har ledige landområder, men ikke nok blomster og busker for å tiltrekke biene.

Derfor har JNF-KKLs skogavdeling innledet er tett samarbeid med birøkterlaget. De har delt ut frøplanter gratis til birøkterne og gitt dem hjelp med å sette ut arter som blomstrer om vinteren. Det betyr at birøktere ikke trenger å fore biene så ofte med kostbart og usunt sukkervann i den kalde årstiden.

Med finansiering fra birøkterlaget har JNF-KKL nylig gitt ut en engelsk versjon av en katalog over planter som er rike på nektar.  Katalogen inneholder flere typer eukalyptustrær, i tillegg til trær og busker som for eksempel artene tamarisk, flasketrær, asketrær, rosentrær og Arroyo Sweetwood.

Smaken og konsistensen på honningen varierer etter hvilke blomstersorter biene samler nektar fra. Honning produsert i Israel inneholder en blanding av nektar hentet fra appelsintrær, plommetrær, eukalyptus, avokadotrærtimian og johannesbrødtrær.

Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)
Honning laget av nektar fra avokadoblomster (Foto: www.israeliproducts.com)

Eizenband kunne også fortelle at mange birøktere i andre land er interesserte i lære av de israelske erfaringene. Ett eksempel er forskere fra det indiske Nimbkar Institutt for jordbruksforskning. De to siste årene har de vært på KKLs nasjonale frøsenter i Israel for å lære hvordan man planter blomster og eukalyptustrær med den hensikt å øke honningproduksjonen. KKL har tidligere sendt frøplanter til Jordan.

Det israelske birøkterlaget har også plantet eukalyptustrær langs grensa til Gaza i sør og Syria i nord i et samarbeid med forsvarsdepartementet. Det gir dobbel effekt ettersom biene får mat, og de israelske innbyggerne får beskyttelse mot skudd fra den andre siden.

CCD er foreløpig ikke påvist i Norge.

Forrige artikkelIsrael stengte organisasjoner med bånd til den forbudte ekstremistgruppen Islamic Movement
Neste artikkelTo israelere drept i skyteangrep i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.