– Har du en skriver i lomma?

Om noen måneder kan det bli et vanlig spørsmål. Da kommer nemlig en mobil miniskriver oppfunnet i Israel på markedet.

Her har skriveren gjort seg ferdig med første ark (Foto: ZUtA Labs)
Her har skriveren gjort seg ferdig med første ark (Foto: ZUtA Labs)

Det er israelerne Matan Caspi og Tuvia Elbaum som står bak ideen om å lage verdens første mobile miniskriver, kalt ZUtA Pocket Printer. Prosjektet startet i 2014 da de var studenter ved Jerusalem teknologiske universitet. Der fikk de startfinansiering, lån av lokaler og råd fra profesjonelle rådgivere.

Fra 10. april 2014 klarte de å skaffe nesten 600.000 US dollar (over 5 millioner kroner) i startkapital i en svært vellykket kampanje på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter. Les om Kickstarter hos Teknisk Ukeblad. De startet også opp selskapet ZUtA Labs.

Miniskriveren har i tiden etterpå fått stor oppmerksomhet. Caspi og Elbaum har vunnet flere innovasjonspriser for skriveren, inkludert prisen «Beste innovasjon» innen datatilbehør for 2015CES i Las Vegas, USA. Det er en av verdens største teknologimesser.

ZUtA Pocket Printer koblet til en Mac (Foto: ZUtA Labs)
ZUtA Pocket Printer koblet til en Mac (Foto: ZUtA Labs)

Skriveren er så liten at den får plass i en bukselomme. Diameteren er bare 10,2 centimeter og den veier kun 350 gram.

Personer som er mye på farten og ikke kan ta med seg – eller har tilgang – til en vanlig skriver, vil ha stor nytte av denne skriveren. Med en ZUtA Pocket Printer er det svært enkelt å lage utskrifter. Den kommuniserer via trådløst nettverk og kan kobles til PC-er, Mac-er, nettbrett og smarttelefoner.

En viktig egenskap ved ZUtA-skriveren er muligheten for utskrift fra mobiltelefoner og nettbrett.

ZUtA skriveren i aksjon på et ark
ZUtA skriveren i aksjon på et ark

For å bruke skriveren må den først slås på ved å trykke på en bryter før den stilles kant i kant på et hjørne av et ark. Enheten bruker små hjul for å bevege seg i forskjellige retninger mens den med stor nøyaktighet avsetter sort blekk på arket.

Dersom utskriften krever flere ark, vil skriveren stoppe opp og vente på å bli flyttet over til neste ark, før den fortsetter.

Miniskriveren kan brukes på alle standard papirstørrelser. Gjennomsnittlig utskriftshastighet er én side per minutt. Den kan brukes i ca. en time før batteriet må lades opp. Det gjøres via en kabel med Micro USB-plugg.

Zuta Labs skriver på nettsiden sin at de forventer å starte levering av skriveren i første kvartal 2017. Interesserte kunder kan forhåndsbestille skriveren – som vil komme i svart farge – allerede nå. Prisen vil være på litt over 300 US dollar (rundt 2500 kroner).

I en artikkel hos nettsiden Mashable fra 28. april 2014 sier Tuvia Elbaum at de håper å lage en ny versjon i framtiden som kan skrive ut i farger og på andre materialer enn papir.

Forrige artikkelIsraelske forskere bak mulig gjennombrudd i behandling av Alzheimers sykdom
Neste artikkelReuven Rivlin inviterte jødiske og muslimske ledere for å skape dialog
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.