Israelske forskere lager energi av spinat

Spinat gir ikke bare energi til mennesker og dyr. De grønne bladene kan også lage elektrisitet og hydrogen.

Israelske forskere har funnet opp en metode for å gjøre spinat om til elektrisitet og hydrogen. (Illustrasjonsfoto: Sloane Poe, flickr.com)
Israelske forskere har funnet opp en metode for å gjøre spinat om til elektrisitet og hydrogen. (Illustrasjonsfoto: Sloane Poe, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Skipper’n hadde rett da han spiste spinat for å bli sterk. Nå har israelske forskere bevist at den sunne planten ikke bare er god mat. Den kan også bidra med å lage elektrisitet og hydrogen. Det skriver Israel21c i en artikkel publisert 2. oktober.

Skipper'n fikk kreftene sine fra spinat.
Skipper’n fikk superkreftene sine fra spinat.

 

Ved å bruke et enkelt membranekstrakt fra spinatblad har forskere ved universitetet Technion i Haifa funnet opp en biofoto-elektrokjemisk celle (BPEC) som produserer elektrisitet og hydrogen fra vann ved hjelp av sollys.

Den unike kombinasjonen av en menneskeskapt BPEC-celle og plantemembraner, som på naturlig vis absorberer sollys og effektivt gjør det om til en strøm av elektroner som kan lagres kjemisk, baner veien for nye og rene teknologier fra fornybare kilder.

– Denne forskningen er unik fordi den har vært et samarbeid mellom tre forskjellige fakulteter: biologi-, kjemi- og materialteknikk, forteller professor Avner Rothschild fra Institutt for materialteknologi.

Forskningen ble gjort av doktorgradstudentene Roy I. Pinhassi, Dan Kallmann og Gadiel Saper med veiledning fra professorene Rothschild, Noam Adir fra Institutt for kjemi og Gadi Schuster fra Institutt for biologi.

– Kombinasjonen av det naturlige (spinatblader) og det kunstige (fotoelektriske celler og elektroniske komponenter) er komplisert og utfordrende. Derfor må vi samarbeide for å få disse komponentene til å kommunisere med hverandre, sier Rothschild.

 

Technion-instituttet i Haifa (Foto: Alex Jilitsky, flickr.com)
Technion-universitetet i Haifa (Foto: Alex Jilitsky, flickr.com).

For å kunne bruke fotosyntesen til å produsere elektrisk strøm blandet forskerne en jernbasert oppløsning med spinatekstraktet. Denne blandingen gjør det enklere for elektroner fra spinatmembranene å bli overført til den elektriske kretsen, og det fører til at det oppstår elektrisk strøm i cellen.

Den elektriske strømmen kan også blir kanalisert til å lage hydrogengass ved å tilsette elektrisk strøm fra en liten fotoelektrisk celle som absorberer det overflødige lyset. På den måten kan omdannelsen av solenergi til kjemisk energi inne i BPEC-cellen lagres som hydrogengass.

Illustrasjonen viser hvordan BPEC-cellen lager elektrisitet (Foto: Technion)
Illustrasjonen viser hvordan BPEC-cellen lager elektrisitet (Foto: Technion).

 

På samme måte som med hydrokarboner kan denne hydrogengassen brennes, og dermed lage varme og elektrisitet.

I motsetning til forbrenning av hydrokarboner, som resulterer i drivhusgassen karbondioksid i atmosfæren, og dermed forurenser miljøet, blir det bare rent vann når hydrogen forbrennes.

Den israelske oppfinnelsen utgjør en lukket sirkel som begynner med vann og avsluttes med vann.  Forskerne mener derfor at dette kan være et rent og bærekraftig alternativ til fossilt brensel.

Det naturvitenskapelige tidsskriftet Nature publiserte de israelske forskernes rapport 23. august 2016.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Forrige artikkelOla Hals i MIFF Trondheim: Midtøsten, Israel og folkeretten
Neste artikkel46 prosent av palestinerne støtter en jordansk-palestinsk konføderasjon i to stater
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.