Israelsk forskning kan gi ny kur mot HIV

- HIV er et globalt problem, og vi må stå sammen for å kjempe mot sykdommen, sier Hagai Ayad.
Det hebraiske universitetet i Jerusalem. (Illustrasjon: Adiel Lo, Wikimedia Commons)
Det hebraiske universitetet i Jerusalem. (Illustrasjon: Adiel Lo, Wikimedia Commons)

Forskere ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem har funnet et protein som nesten kan utslette HIV-viruset.

HIV er en sykdom som overføres ved seksuell kontakt og kontakt med betent blod, og forårsaker den dødelige sykdommen aids. Når en person er utsatt for HIV, ødelegges kroppens immunsystem av viruset. Dermed kan ikke kroppen kvitte seg med bakterier og virus, slik som influensa.

Professorene Abraham Loyter og Assaf Friedler, forskere ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, har identifisert og testet et protein for å se hvordan det kan drepe HIV-betente celler, forteller Jerusalem Post.

I motsetning til andre virus, som integrerer flere kopier av seg selv inn i en celle, innlemmer HIV seg i en eller to kopier av seg selv i CD4-celler (hjelpeceller). Dette tillater viruset å ta over denne cellen, og dermed brukes den som en «fabrikk» for å produsere flere versjoner av viruset. Det er CD4-cellene som kjemper mot betennelser i kroppen, og uten dem blir kroppen hjelpeløs.

Proteinet Gammora, som forskerne jobber med, tvinger flere kopier av DNA-et til HIV-viruset til å gå inn i cellen, noe som fører til at cellen «slites ut» og «begår selvmord».

– På grunn av at viruset bruker maskineriet til cellen blir hver betente celle en fabrikk for mange virus, forteller professor Zev Sthoeger, leder for intern medisin ved Kaplan Medical Center i Rehovot.

– Hvis vi kan drepe de betente cellene, kan vi kanskje gjøre mer enn nåværende medisiner gjør. Problemet i dag er at viruset forandrer seg konstant slik at det er pasienter som motstår medisinene, mener Sthoeger.

Professorene Loyter og Friedler lot Gammora-proteinet ligge i ampuller som inneholdt blod fra HIV-syke pasienter i åtte dager. Dette gjorde de for å la viruset spre seg, noe som førte til at HIV-viruset ble redusert med 97 prosent, ifølge Yedioth Aharonoth.

– Medisiner som finnes på markedet i dag, kan redusere og hindre HIV fra å utvikles til aids. Allikevel kan ikke medisinene fjerne sykdommen helt, forteller Hagai Ayad, talsmann for det israelske AIDS Task Force.

– Denne metoden kan muligens lede oss til å finne en fungerende kur for HIV og aids, påpeker Ayad.

Gammora gir muligheten til å hjelpe HIV-pasienter med å fullstendig kvitte seg med viruset.

– Nå har vi rundt 7500 HIV-positive statsborgere i Israel, forteller dr. Margalit Lorver fra Rambam Medical Center i Haifa. Hvert år får vi rundt 450 nye tilfeller.

Selv om det ikke er mange HIV-positive i Israel, begynte forskning på sykdommen på 1990-tallet, da det var en global anstrengelse for forskning på viruset. Siden den gang har Israel arbeidet for å finne en kur.

Sthoeger og kollegene ved Kaplan Medical Center er optimistiske på at forsøkene begynner for alvor innen et år. Han ønsker å produsere en behandling som ikke er like dyr som andre HIV-behandlinger.

For tiden er det kun en behandling som er tilgjengelig for HIV-positive. Pasienter må ta medisiner hver dag for å undertrykke viruset og å redusere sjansen for overføring av viruset til andre mennesker. Det er mulig for pasienter å ta et medikament som heter PrEP, produsert av israelske Teva Pharmaceutical Industries, men sjansen for smitte er fortsatt høy.

– HIV er en global sykdom, og kun en global anstrengelse kan stanse den, understreker Ayad.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise