Utmerkelse til israelsk vannteknologi

Israelske WaterGen, som lager vann av luft, er utpekt som en teknologisk pioner.

Watergen blir her brukt i USA for å gi innbyggerne rent drikkevann etter orkanene Harvey og Irma. (Foto: Watergen)
Watergen blir her brukt i USA for å gi innbyggerne rent drikkevann etter orkanene Harvey og Irma. (Foto: Watergen)

I fjor skrev MIFF om den israelske oppstartsbedriften Watergen, som har utviklet en teknologi som gjør fuktighet i luften om til drikkevann. Nå har Verdens økonomiske forum valgt Watergen som en av sine teknologiske pionerer ut fra flere hundre kandidater, skriver avisen Jerusalem Post.

Vannmaskinen gjør luft om til vann ved å bruke en rekke filtre som renser luften. Etter at luften er sugd inn i maskinen, blir den avkjølt. Fuktigheten som oppstår blir behandlet og gjort om til rent drikkevann. Maskinen bruker en varmeveksler av plast istedenfor aluminium, noe som bidrar til å redusere kostnadene kraftig. Én kilowattime strøm blir til fire liter rent drikkevann.

Maskinen kan brukes på steder hvor det er tørke, hvor det er et defekt eller ødelagt vannsystem, hvor vannet er forurenset eller lignende situasjoner.

I tillegg til å kunne påvirke tilgangen på vann kan den israelske teknologi også bidra til å fremme fred, stabilitet og være bærekraftig for miljøet.

Den nye maskinen til Water-Gen gjør luft om til rent drikkevann. (Foto: Skjempdump YouTube)
Teknologien til Watergen kan bidra til å løse vannkriser flere steder i verden. (Foto: Skjempdump YouTube)

Rent drikkevann er det sjette målet på FNs liste over bærekraftig utvikling innen 2030. Styreleder i Watergen, Maxim Pasik, sier dette målet kan bli nådd lenge før takket være deres revolusjonerende teknologi.

– Vår patenterte vannteknologi vil redde millioner og forbedre livskvaliteten til milliarder av mennesker, forhindre konflikter på grunn av vann og fjerne unødvendig forurensing fra plastikkflasker, sa Pasik da selskapet ble utpekt av Verdens økonomiske forum.

Rundt 1,1 milliarder mennesker mangler tilgang til rent drikkevann. For over 2,7 milliarder mennesker er drikkevann en mangelvare minst én måned i året. Hvis dagens vannforbruk fortsetter, kan to tredeler av verdens befolkning stå overfor vannmangel innen 2025.

Sør-Afrika er et land som sliter med vannmangel, men landets ledelse lar heller innbyggerne tørste framfor å ta imot hjelp fra israelsk vannteknologi.

Watergen ble i fjor tatt i bruk for å gi innbyggerne i de amerikanske statene Florida og Texas tilgang rent drikkevann etter orkanene Harvey og Irma.

Her kan du se en introduksjonsvideo av teknologien:

Forrige artikkelPrins William hyllet Israel for “innovasjon, mangfold, talent og kompetanse”
Neste artikkelNorsk bistandsmottaker og Kirkens Nødhjelps partnerorganisasjon hadde terrorleder som prosjektkoordinator
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.