Grottedykkerne i Thailand bruker israelsk teknologi i redningsaksjonen

Kommunikasjonsutstyr fra det israelske selskapet Maxtech Networks spiller en viktig rolle i arbeidet med å redde ut de 12 tenåringsguttene og deres 25 år gamle trener som er innesperret i en grotte i Thailand.

Uzi Hanuni i studio hos ILTV. (Skjermdump fra Youtube)
Uzi Hanuni i studio hos ILTV. (Skjermdump fra Youtube)

De første forsøkene på å finne guttene ble hindret ikke bare av et stigende vannivå, men også av mangelen på kommunikasjon mellom redningsarbeiderne ettersom utstyret de brukte ikke virket i det 10 kilometer lange underjordiske grottesystemet.

En av Maxtechs telefoner i hånden på en dykker. (Skjermdump fra tv-kanalen Kan)
Bildet viser en av Maxtechs telefoner i hånden på en dykker. (Skjermdump fra TV-kanalen Kan)

Kort tid etter at guttene ble meldt savnet 23. juni fikk det israelske selskapet Maxtech Networks’ agent i Thailand en henvendelse fra spesialstyrken i den thailandske marinen.

“Fra da av var det klart for oss. Vi visste at vi måtte gjøre alt i vår makt for å hjelpe til med å redde disse guttene,” forteller Uzi Hanuni, administrerende direktør i Maxtech, til Israel21c. Han er ekspert på trådløse systemer for kommunikasjon ved bruk av radiofrekvenser.

Uzi Hanuni i MaxTech. (Foto: Facebook)
Uzi Hanuni i Maxtech. (Foto: Facebook)

Mandag 25. juni reiste Maxtechs programvareingeniør Yuval Zalmanov fra Israel til Thailand. I bagasjen hadde han med seg 17 telefoner produsert av det israelske selskapet.

Zalmanov er nå i Thailand sammen med hjelpemannskapene der han lærer dem hvordan de skal bruke telefonene. Alt blir gjort uten krav om betaling.

Yuval Zalmanov på Skype fra Thailand. (Skjermdump fra den israelske tv-kanalen Kan)
Yuval Zalmanov på Skype fra Thailand. (Skjermdump fra den israelske TV-kanalen Kan onsdag 4. juli)

Maxtech ble startet opp av Uzi Hanuni for 12 år siden, og det har tatt 10 år å utvikle teknologien. Systemet kan brukes under forhold der ikke noe annet kommunikasjonsutstyr virker.

I dette intervjuet hos ILTV forklarer Uzi Hanuni hvordan teknologien fungerer.

“Alle land i verden med et redningsteam trenger å ha et slikt system tilgjengelig. Det er ikke et spørsmål om valg, men om å redde liv. Under redningsoppdrag er tiden en viktig faktor. De første timene og dagene er kritiske for å redde liv,” sier Hanuni.

“Under ethvert redningsoppdrag må du koordinere med redningsteamet. Du må vite hvor de til enhver tid befinner seg og hva deres status er. Disse grottene er veldig lange og du kan ikke sende beskjeder frem og tilbake gjennom dem, men dykkerne trenger å ha kontinuerlig kontakt med basen slik at alle vet hvor de er. Ikke noe annet system vil virke her, unntatt vårt. Det hjelper til med å holde redningsmannskapene i live.”

Radioer fra Maxtech. (Foto: Maxtech Networks via Israel21c)
Radioer fra Maxtech. (Foto: Maxtech Networks via Israel21c)

Maxtechs’ system er tatt i bruk i Israel, Italia og India innen forsvar, sikkerhet og romfart. Interessen er stor også fra Guatemala, Chile og Mexico.

Etter at Maxtechs rolle i redningsoperasjonen ble kjent har selskapet blitt oversvømmet av henvendelser fra hele verden.

“I de to siste dagene har vår nettside nesten krasjet på grunn av oppmerksomheten vi har fått. Hver time får vi mellom 30 og 40 forespørsler om informasjon,” forteller Hanuni til Israel21c.

 

Utmerkelse til israelsk vannteknologi

Israelske utviklere bak avansert teknologi i Apples nyeste smarttelefon iPhone X

Intel kjøper israelske Mobileye for svimlende 130 milliarder kroner

 

Forrige artikkelLite om det nyeste Midtøsten, men mye interessant fra Iran i 1950-1980
Neste artikkelEksperter frykter Israel vil rammes av et kraftig jordskjelv i nær framtid
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.