Israel sendte romfartøy til månen

Natt til fredag skapte Israel historie. Det første private romfartøyet er på vei til månen.

Det israelske romfartøyet Beresheet. (Foto: SpaceIL)
Det israelske romfartøyet Beresheet. (Foto: SpaceIL)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske romfartøyet “Beresheet” ble klokken 02.45 natt til fredag norsk tid skutt opp av en rakett av typen Falcon 9, fra Elon Musks selskap SpaceX fra Cape Canaveral i Florida, USA.

Beresheet er hebraisk og betyr “I begynnelsen”. Det er også navnet på den første av fem bøker i den hebraiske bibelen.

Rundt 1,5 time etter oppskytingen ble romfartøyet koblet fra raketten og kunne starte den sju uker lange reisen til månen, skriver Times of Israel.

Her kan du se en video fra oppskytningen:

Etter å ha sirklet rundt jorden seks ganger skal fartøyet lande på månens overflate 11. april. Beresheet er omtrent like stort som en vaskemaskin og veier 160 kilo. Dermed vil det bli det minste og billigste fartøyet som hittil har landet på månen.

Beresheet har med utstyr for å måle månens magnetiske felt. De innsamlede dataene vil deretter bli sendt til Weizmann-instituttet i Rehovot og skal hjelpe forskere med å studere hvordan månen ble dannet for flere millioner år siden.

Det er ventet at fartøyet vil sende informasjon til jorden i bare to eller tre dager før solens stråler vil ødelegge deler av kommunikasjonsutstyret, og dermed avslutte oppdraget.

Et av romfartøyets viktigste oppgaver er å bidra til utdanning. Teamet som står bak prosjektet håper at interessen som skapes av Israels første månelanding vil inspirere barn og ungdom til å studere vitenskap og romfartsteknologi.

Sammen med det israelske utdanningsdepartementet har Beresheet-teamet stått bak flere initiativ som vil hjelpe studenter med å følge romfartøyets reise, blant annet ved å lage spesielle hjelpemidler for lærere og en gratis applikasjon for mobiltelefoner.

Dette er Beresheet-teamet. (Foto: Yoav Weiss)
Dette er Beresheet-teamet. (Foto: Yoav Weiss)

Dersom prosjektet er vellykket vil Israel bli det fjerde landet i verden som lander et fartøy på månen. Bare USA, Kina og Sovjetunionen har klart det tidligere.

Prosjektet er et samarbeid mellom de private selskapene SpaceIL og Israel Aerospace Industries. Nesten alle kostnadene på rundt 900 millioner kroner kommer fra private givere.

Følg direktesending av oppskytingen klokken 02:45 natt til fredag 22. februar ved å klikke her.

Følg direktesending fra det israelske kontrollrommet ved å klikke her.

Dette opptaket er fra presskonferansen natt til torsdag:

Watch Live: SpaceIL and IAI press conference in Orlando ahead of historic lunar launch.

Publisert av SpaceIL Onsdag 20. februar 2019

#IsraelToTheMoon

Relaterte artikler:

Romfartøy på månen i 2015?

Grottedykkerne i Thailand bruker israelsk teknologi i redningsaksjonen

Svaksynte Mary Wallstad: – Denne israelske oppfinnelsen har gitt meg livet tilbake

Israelsk vannteknologi redder liv

 

 

Forrige artikkelMacron: – Antisionisme er en moderne form for antisemittisme
Neste artikkelIDF: – Barn på Gazastripen blir lovet penger hvis de blir skadet i opptøyer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.