Snart kan du sette tennene i fremtidens biff

Israelske Aleph Farms tar sikte på å produsere kunstig kjøtt i stor skala fra år 2023.

Det israelske selskapet Aleph Farms har utviklet kunstig biff som om noen år vil bli tilgjengelig på markedet. (Foto: Aleph Farms)

Kjøtt er en viktig matkilde for mennesker. Med økende befolkning på jorden må det produseres stadig mer mat, og dermed også mer kjøtt.

På grunn av større bevissthet om helsefare, miljøvern, etikk og dyrevelferd har interessen for kunstig kjøtt økt de siste årene.

Plantebaserte erstatninger for kjøtt blir i dag produsert og solgt i store mengder, men de har ikke de samme egenskapene som kjøtt fra dyr.

Mens laboratoriedyrkede hamburgere og kylling allerede blir utviklet rundt omkring i verden, kunngjorde det nystartede israelske teknologiselskapet Aleph Farms, som holder til i byen Rehovot, i desember 2018 at de er det første selskapet som har klart å dyrke biffkjøtt i et laboratorium.

Biffkjøtt er fellesbetegnelsen for det møre kjøttet som kommer fra storfe, og som kan stekes som biff eller hel filet.

Det kunstig fremstilte kjøttet fra Aleph Farms ser ut som vanlig kjøtt. (Foto: Aleph Farms)

Ifølge Didier Toubia, medgrunnlegger og administrerende direktør i Aleph Farms, har selskapet en ambisjon om å bli en av verdens tre største kjøttprodusenter i løpet av 20 år. Det skriver nyhetsbyrået Reuters i en artikkel publisert 21. juli hos Ynetnews.

Toubia startet Aleph Farms i 2017 i samarbeid med Technion-universitetet i Haifa og matteknologi-inkubatoren The Kitchen i Ashdod.

Det kunstig kjøttet blir laget av kjøttceller hentet fra ei ku, og dyrkes frem i rene omgivelser i et laboratorium. Det gjøres uten at noen dyr blir skadet eller slaktet, og uten behov for medisiner, som for eksempel antibiotika.

Teknologien, som er utviklet i samarbeid med professor Shulamit Levenberg ved Technion, er basert på en naturlig prosess som skjer i storfe når muskelvev fornyes og bygges. Selskapet har oppfunnet en metode for å isolere cellene som utfører denne prosessen, og å dyrke dem utenfor dyret slik at det samme muskelvevet som er vanlig i biff, blir dannet, skriver næringslivsavisen Globes.

I begynnelsen planlegger selskapet å tilby små biffstykker dyrket fra et lite antall celler.

Kunstig kjøtt i laboratoriet hos Aleph Farms. (Foto: Aleph Farms)

Aleph Farms er i samtaler med noen eksklusive restauranter i USA, Europa og Asia om å få det kunstige kjøttet på menyen i en prøveperiode i år 2021. Planen er å få til en offisiell lansering i 2023, først på restauranter og deretter i butikker.

Det neste produktet vil være en tykk biff med «de egenskapene som vi liker og kjenner,» forteller visepresident for forskning og utvikling, Neta Lavon.

Neta Lavon og Didier Toubia. (Foto: Aleph Farms)

Prisen for en porsjon av selskapets minuttbiff ligger nå på rundt 475 kroner (50 US dollar). Innen 2021 håper Aleph Farms å kunne redusere prisen til bare å koste litt mer enn vanlig oksekjøtt.

I mai hentet selskapet inn rundt 115 millioner kroner (12 millioner US dollar) i ny kapital. Pengene vil hjelpe Aleph Farms med å øke farten på produktutviklingen, og å omforme dagens prototype til et kommersielt produkt. Planen er å dyrke det kunstige kjøttet i store og rene fasiliteter, omtrent som i meierier.

Etterspørselen etter plantebaserte kjøtterstatninger er økende. Det blir estimert at det amerikanske markedet for plantebasert kjøtt vil ha en verdi på rundt 850 milliarder kroner i år 2035.

Aleph Farms legger regelmessig ut nyheter på Twitter.

Denne videoen er fra desember 2018. (Aleph Farms)

Forrige artikkelHelsemagasinet gir spalteplass til amerikansk antisemitt
Neste artikkelBarn simulerte terrorangrep i palestinsk barnehage
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.