Ny laser skal stoppe brannterroren fra Gaza

Light Blade skyter ned droner og ballonger ved bruk av en unik laser.

Light Blade vil skyte ned droner og ballonger som frakter brannbomber og eksplosiver. (Foto: Det israelske politiet)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Siden 2018 har terrorister på Gazastripen sendt brannbomber og eksplosiver over grensen til Israel ved bruk av droner, ballonger og lignende. Det har forårsaket flere tusen branner i det sørlige Israel. Eksplosiver har også landet i nærheten av barnehager, bolighus og andre steder. Nå har det israelske politiet utviklet en metode for å stanse de luftbårne truslene.

Det nye forsvarssystemet, som har fått navnet Light Blade, er en laser som stanser ballonger, droner og andre trusler. Teknologien minner på mange måter om Iron Dome, forsvarssystemet som skyter ned raketter. Light Blade er det første forsvarssystemet av sitt slag i verden, skriver Israel Hayom.

Siden terrorister på Gaza begynte å sende brannbomber over grensen til Israel er over 40 kvadratkilometer med skog og jordbruksområder svidd av. Brannene har forårsaket skader for flere titalls millioner kroner og skapt stor frustrasjon hos innbyggerne tett på Gaza-grensen. Miljøeksperter sier det vil ta minst 15 år å rehabilitere vegetasjonen og dyrelivet som er blitt ødelagt.

Denne dronen ble skutt ned av det nye lasersystemet. (Foto: Skjermdump video)

Light Blade er utviklet av tre sivile ingeniører i samarbeid med forskere ved Ben-Gurion-unversitet og teknologiavdelingene til det israelske politiet og forsvaret. Prosjektet har tatt rundt ett år. Laseren skal ha en kapasitet til å angripe mål med et avstand på opp til 2 kilometer, både dag og natt.

Når systemet har låst seg på et mål skyter det en unik laserstråle på det. Hvis målet er en ballong eller en drage, vil systemet brenne den opp. Hvis målet er en drone vil laseren brenne deler av dronen slik at den faller ned.

– Dette er en trygg og effektiv løsning på trusselen fra droner og ballonger, forteller generalmajor Yaakov Shabtai, prosjektleder for Light Blade.

Brannterroren fra Gaza har forårsaket enorme skader på vegetasjon og jordbruksområder. (Foto: Brannvesenet)
Forrige artikkelTallene som viser at ingen bør ta FNs generalforsamling alvorlig
Neste artikkelDe ti mest leste MIFF-artiklene i 2019
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.