Israelske forskere: – Om noen få uker vil vi ha klar en vaksine mot koronaviruset

Den israelske forsknings- og utviklingsorganisasjonen MIGAL arbeider intensivt med å lage vaksinen som verden venter på.
Flypassasjerer med munnbind ankommer Ben Gurion flyplass i Tel Aviv fra Italia. (Skjermdump fra Kan)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

– Israelske forskere vil snart ha utviklet den første vaksinen mot koronaviruset. Dersom alt går etter planen vil den være klar om noen få uker og tilgjengelig etter 90 dager, sier Israels vitenskaps- og teknologiminister Ofir Akunis, ifølge Jerusalem Post.

Vitenskap- og teknologiminister Ofir Akunis fra Likud. (Foto: Wikipedia Commons)

– Gratulasjoner til MIGAL (Galilee Research Institute) for dette spennende gjennombruddet. Jeg er sikker på at det vil komme flere raske fremskritt som vil gjøre oss i stand til å gi god respons på den globale og alvorlige trusselen fra COVID19-viruset, fortsatte Akunis.

I fire år har et forskerteam fra MIGAL arbeidet med å utvikle en vaksine mot et smittsomt virus som forårsaker luftveissykdommen infeksiøs bronkitt i høns. Tester som det israelske veterinærinstituttet har gjennomført viser at vaksinen er effektiv, skriver avisen.

– Vårt grunnleggende konsept er å utvikle teknologien. Arbeidet er ikke spesielt fokusert på en vaksine mot den eller den typen virus, sier lederen for MIGALs bioteknologiteam, Dr. Chen Katz.

Dr. Chen Katz. (Foto: MIGAL)

– I prekliniske tester har forskerteamet sett at vaksinen framkaller høye mengder antistoffer mot infeksiøs bronkitt. La oss kalle det flaks, sier Katz.

– Vi valgte koronaviruset som modell for vårt system og for å bevise vårt teknologikonsept. Etter at [kinesiske] forskere offentliggjorde gensekvensen til det nye koronaviruset, ble det undersøkt av forskere ved MIGAL. Vi fant da ut at koronaviruset som rammer høns er genetisk svært likt viruset som rammer mennesker, og at det smitter på samme måte.

– Det øker sannsynligheten for å utvikle en effektiv vaksine i løpet av svært kort tid. Nå trenger vi bare å tilpasse systemet til den nye sekvensen. Vi er midt i denne prosessen, og i løpet av noen få uker vil vi forhåpentligvis ha vaksinen klar, sier Katz.

– MIGAL vil utvikle vaksinen, men deretter må den gjennom en godkjenningsprosess, inkludert kliniske studier på mennesker og produksjon i stor skala.

Vitenskaps- og teknologiminister Ofir Akunis sier han har gitt instrukser til sitt eget departement om at godkjenningsprosessen skal gjennomføres hurtig slik at vaksinen kan bli tilgjengelig så fort som mulig.

– Ettersom det haster med å lage en vaksine, vil vi gjøre alt vi kan for å øke hastigheten på utviklingen, og vaksinen kan bli godkjent i løpet av 90 dager, sier MIGALs administrerende direktør David Zigdon.

David Zigdon. (Foto: MIGAL)

– Det kommer til å bli en vaksine som inntas gjennom munnen. Vi er nå i intensive diskusjoner med potensielle partnere som kan bidra i prosessen, avslutter direktør Zigdon.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise